Jasper Vekeman

‘We zullen nog met weemoed terugdenken aan het migratiedebat’

Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

In een wereld waarin het geopolitieke evenwicht wankelt en handelsoorlogen dreigen, wachten nog andere belangrijke uitdagingen dan migratie. Dat zegt Trends-redacteur Jasper Vekeman.

Mocht er nog iemand aan twijfelen, de voorbije dagen hebben duidelijk gemaakt dat de wereldorde veranderd is. Bij zijn passage in het Verenigd Koninkrijk noemde de Amerikaanse president Donald Trump de Europese Unie een vijand, een dag later bakte hij tot ontsteltenis van veel Amerikanen zoete broodjes met zijn Russische collega Vladimir Poetin in Helsinki.

De kans dat het tot een echte handelsoorlog komt, is ondertussen alleen maar toegenomen. Sinds begin deze maand innen de Verenigde Staten heffingen op een beperkte lijst Chinese producten, die Trump fors dreigt uit te breiden. Europa neemt het beste aan dat de tarieven op de autosector er snel zullen komen.

In een interview met Trends waarschuwt de Amerikaanse topeconoom Nouriel Roubini dat de handelsconflicten op de economie beginnen te wegen, net als de onzekerheid over de geopolitieke krachtverhoudingen. Beleggers denken er net zo over. De afgelopen weken is de onrust op de markten alleen toegenomen.

We zullen nog met weemoed terugdenken aan het migratiedebat

In Europa ondertussen werd deze zomer het politieke kapitaal geïnvesteerd in een halfbakken akkoord over migratie, ook waren er tot juni amper 32.000 mensen over zee de Europese Unie binnengekomen, niet eens de omvang van een kleine provinciestad op een continent met 500 miljoen inwoners.

Ja, migratie is een belangrijk thema, waarover we goed moeten nadenken om chaos zoals in 2015 te vermijden. Maar in een wereld waarin het geopolitieke evenwicht wankelt en handelsoorlogen dreigen, wachten nog andere belangrijke uitdagingen.

Nu het economisch beter gaat, hebben we een uitgelezen kans om de muntunie en onze economie beter te wapenen voor de toekomst en na te denken over de plaats van Europa in die nieuwe wereld. Dat is tot nu niet gebeurd.

Als er een nieuwe crisis komt, al dan niet gedreven door een handelsoorlog, en opnieuw meer dan een kwart van de Europese jongeren zit zonder werk, zullen we nog met weemoed terugdenken aan die zomer van 2018, toen het migratiedebat en 32.000 migranten onze belangrijkste zorg waren.

Lees het interview met topeconoom Roubini in Trends: Nouriel Roubini: ‘De rekening van Trumps protectionisme begint op te lopen’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content