‘Waarom start de Vlaamse overheid geen voetbalploeg?’
De Vlaamse regering financiert de wielerploeg Topsport Vlaanderen-Baloise. Dat doet ze al 22 jaar. Peter De Keyzer, de hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis, vraagt zich af of dat een taak voor de overheid is, in tijden dat op alle bestuursniveaus wordt bespaard.
Als de Vlaamse overheid een professionele wielerploeg heeft, waarom begint ze dan ook geen voetbalclub? #dtv #isditeenoverheidstaak
— Peter De Keyzer (@PeterDeKeyzer) April 16, 2015
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) is een groot voorstander van de steun aan het wielerteam. Vorige maand maakte hij bekend dat 500.000 euro wordt uitgetrokken voor de werkingskosten ervan. Dat is een stuk meer dan de 360.000 euro in 2011 en de 466.000 euro in 2013. Het doel van de ploeg blijft dezelfde: Vlaams wielertalent opsporen en professioneel opleiden, zodat de jonge renners maximale kansen hebben om het te maken als prof in een topteam.
“Dat doen we met succes”, verklaarde Muyters, toen hij de verhoging van het budget bekendmaakte. “Het voorbije wielerseizoen was het meest succesvolle ooit. Zowel in de individuele als in de teamranking sloot Topsport Vlaanderen-Baloise het seizoen af als nummer één. Andere landen zien die dubbele winst van ons systeem ook. Ons Vlaamse wielertalent wordt professioneel en wetenschappelijk omringd en kan rustig doorgroeien naar topteams. En het merk ‘Vlaanderen’ wordt op een positieve en sportieve manier in de markt gezet. Het succes van het jonge wielerteam draagt zonder twijfel bij tot de positieve beeldvorming van Vlaanderen.” Topsport Vlaanderen-Baloise is een procontinentale ploeg en situeert zich net onder de WorldTour-topploegen zoals Ettix-Quickstep en Lotto-Soudal.
De voorbije weken kwam de ploeg opnieuw positief in het nieuws. Eind maart won Jelle Wallays, een van de Topsport-renners, de semiklassieker Dwars door Vlaanderen. En in de topklassieker Parijs-Roubaix reden een renner van de ploeg (Tim Declercq) en een ex-renner (Yves Lampaert, nu Ettix-QuickStep) lange tijd in beeld.
De werkingsmiddelen van de ploeg zijn slechts een deel van het totale budget. Daarnaast zijn er de loonkosten van het personeel en de renners, waarvoor er een inbreng van privésponsors is. Het totale budget van de ploeg was 1,5 miljoen euro in 2014. In vergelijking met topploegen is dat een zeer beperkt bedrag. Team Sky, het grootste team ter wereld, draait een omzet van 30 miljoen euro, Ettix-Quickstep zit in de vork van 16 tot 20 miljoen euro. Er is ook een vrouwenploeg met een budget van bijna 0,5 miljoen euro.
Als de Vlaamse regering zou beslissen een eersteklassevoetbalploeg op poten te zetten, zou ze veel dieper in de geldbeugel moeten tasten. Het budget van Anderlecht bedraagt 40 miljoen euro, dat van Club Brugge 34 miljoen. Geen enkel wielerploeg komt aan dat budget. (AM)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier