“Vrouwvriendelijke bedrijven zijn een mythe” (World Economic Forum)

© Belga

“De notie dat de meeste bedrijven de afgelopen jaren veel vrouwvriendelijker zijn geworden, is een mythe”, dat zegt co-auteur Saadia Zahidi van het Coporate Gender Gap Report.

Die studie is uitgevoerd in opdracht van de non-profit denktank World Economic Forum en daarbij werd onder meer een vragenlijst gestuurd naar 600 grote bedrijven in de wereld, waaronder Belgische bedrijven.

Terwijl vrouwenorganisaties vandaag internationale vrouwendag vieren en onder andere meer gelijkheid op de werkvloer eisen, is er inderdaad nog heel wat werk aan de winkel volgens het World Economic Forum.

“De competitiviteit van een land hangt enorm af of en hoe vrouwen worden ingezet op de arbeidsmarkt”, zegt professor Klaus Schwab van het World Economic Forum. Uit de studie blijkt dat vrouwen vooral actief zijn in de lagere echelons van de dienstensector.

Zij groeien ook te weinig door waardoor er slechts weinig vrouwen te vinden zijn aan de top van bedrijven en in raden van bestuur. Enkel Noorwegen scoort zeer goed voor het ‘vervrouwelijken’ van de raden van bestuur. Daar geldt er echter een verplichting om minstens 40 procent bestuurders te hebben van beide geslachten.

Loonkloof

Vrouwen krijgen over het algemeen minder loon voor hetzelfde werk als mannen. Uit de studie blijkt dat 72 procent van de ondervraagde bedrijven geen pogingen doet om die ongelijkheid in kaart te brengen. 40 procent van de bedrijven doet wel pogingen om meer vrouwen aan te nemen en ze te laten doorgroeien naar leidinggevende posities.

Dat gebrek aan doorgroeimogelijkheden voor vrouwen wijten de bedrijven onder meer aan de normen en waarden van het land en het gebrek aan rolmodellen.

België zakt enkele plaatsen

De studie heeft ook een rangschikking opgesteld van de meest vrouwvriendelijke landen op basis van de enquête en internationale statistieken. Aan de top is het een Scandinavisch onderonsje: IJsland, Finland, Noorwegen en Zweden bezetten de eerste 4 plaatsen. België zakt in de rangschikking van plaats 28 naar plaats 33.

België zit wel boven het gemiddelde voor participatie op de arbeidsmarkt en voor het aantal vrouwen in leidinggevende posities in de bedrijfswereld en in de politiek. De loonkloof in België tussen mannen en vrouwen is dan weer veel groter dan het gemiddelde elders in de wereld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content