Voka wil New Deal voor Vlaanderen

© belga

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka heeft een aantal voorstellen gelanceerd om de Vlaamse economie opnieuw te laten groeien en jobs te creëren.

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka heeft een aantal voorstellen gelanceerd om de Vlaamse economie opnieuw te laten groeien en jobs te creëren.

“We hebben een New Deal nodig”, verklaarde voorzitter Michel Delbaere in zijn toespraak tijdens het jaarlijks congres van de werkgeversorganisatie.

Delbaere wees erop dat in de periode 1995 tot 2009 in totaal 262.000 extra banen werden gecreëerd in de privésector. “Dat is uitgerekend om de zeven maanden één nieuwe Ford Genk erbij, en dat vijftien jaar lang,” aldus de voorzitter. Dat kan opnieuw volgens Delbaere, rekening houdend met de klantgerichtheid, innovatie en internationalisering van de baggeraars, voedingsindustrie, biotech- of chemiebedrijven.

Toch blijven bedrijven voor heel wat zaken afhankelijk van de overheid of van sociale partners, vindt Voka. Om de groeikracht te stimuleren, heeft de werkgeversorganisaties enkele suggesties klaar:

– het overheidsbeslag de volgende vijf jaar met 1 procent per jaar verlagen. De ruimte die vrijkomt zou dan kunnen gaan naar lagere loonlasten voor bedrijven.

– de fiscaliteit vereenvoudigen

– de werkloosheidsval aanpakken, waarbij het niet-thematische tijdskrediet afgeschaft wordt en een nieuw pensioensysteem wordt gelanceerd dat niet langer gebaseerd is op repartitie maar op kapitalisatie.

– maatwerk op bedrijfsniveau voor loon- en arbeidsvoorwaarden in plaats van automatische loonindexering.

– het onderwijs opwaarderen door bedrijven te betrekken bij technische opleidingen. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content