Verenigd Koninkrijk zet EU onder druk: ‘Halvering vennootschapsbelasting is niet uitgesloten’

Theresa May © REUTERS

Het Verenigd Koninkrijk dreigt zijn vennootschapsbelasting te halveren als “er geen goed akkoord over de brexit komt”.

De Britse premier Theresa May laat in haar plannen kijken over hoe ze de de Europese Unie wil verlaten. Enerzijds wil ze dat de Britse financiële sector niet wordt afgesloten van de Unie, anderzijds wil ze de migratie een halt toeroepen. De Europese regeringsleiders willen dan weer vermijden dat het Verenigd Koninkrijk na een brexit nog wel de lusten maar niet meer de lasten van de Europese Unie overhoudt.

Volgens een anonieme bron van de Sunday Times dreigt May met een halvering van de vennootschapsbelasting als ze haar zin niet krijgt. De ondernemingen zouden dan slechts 10 procent vennootschapsbelasting betalen. Dat is minder dan de 12,5 procent in Ierland. “Er wordt gezegd dat we geen goede kaarten hebben. Maar we hebben wel degelijk troeven die we kunnen uitspelen als de EU moeilijk gaat doen”, aldus de bron.

Race to the bottom

May wil ondernemingen op die manier overtuigen het eiland niet te verlaten en misschien zelfs nieuwe bedrijven aantrekken. Maar het is ook mogelijk dat andere landen het Britse voorbeeld volgen en het mes zetten in de vennootschapsbelasting. En dat wil de EU net vermijden.

John McDonnell, voor oppositiepartij Labour schaduwminister van Financiën, vindt een halvering van de vennootschapsbelasting geen goed idee. Hij vreest dat ze ten koste gaat van het budget voor overheidsdiensten. “We moeten een ‘race to the bottom’ hoe dan ook vermijden.”

De voormalige minister van Financiën George Osborne hield het steeds bij een verlaging van 20 naar minstens 15 procent. De komende jaren zal de Britse regering de vennootschapsbelasting hoe dan ook verlagen naar 17 procent, schrijft het Financieele Dagblad.

Ook in België liggen plannen op tafel om de vennootschapsbelasting te verlagen. Charles Michel liet tijdens zijn State of The Union weten dat zijn regering de komende maanden een concreet voorstel uitwerkt. Ook onze noorderburen werken aan een hervorming van de vennootschapsbelasting. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content