VBO ontvangt bediendenbonden na betoging over eenheidsstatuut

© Belga

De bediendebonden BBTK-SETCA, LBC-NVK en CNE zijn woensdagmiddag ontvangen door Rudi Thomaes, gedelegeerd bestuurder van het VBO, en Pieter Timmermans, algemeen directeur van het VBO.

De bonden reageerden met een protestbijeenkomst aan het hoofdkantoor van het VBO in Brussel op de voorstellen van de werkgevers omtrent het wegwerken van de verschillen tussen het statuut van de arbeiders en dat van bedienden.

“We zijn duidelijk gaan maken wat voor ons niet kan”, zei BBTK-voorzitter Erwin De Deyn na afloop van de ontmoeting. “Het manifest van een paar weken geleden is voor alle bedienden van dit land een oorlogsverklaring. Het is niet op deze basis dat er kan onderhandeld worden.”

De bonden zeggen te willen overleggen over het wegwerken van de verschillen tussen het arbeiders- en bediendestatuut, maar dan moet voor hen eerst het debat over een nieuwe ontslagregeling gefinaliseerd worden. Het voorstel van de werkgevers, een opzegtermijn van enkele weken per 5 jaar prestaties en een nettopremie, levert volgens de bonden geen verbetering op voor de arbeiders en is nefast voor de bedienden. De kosten voor ontslag worden naar de werknemers en sociale zekerheid doorverwezen, wat voor de bonden onaanvaardbaar is.

“Bovendien wordt er van de situatie geprofiteerd om de jacht op de werklozen weer aan te zwengelen. Dit is niet de manier om de problemen aan te pakken”, aldus De Deyn. “Als de werkgevers vragen om hen te laten ondernemen, dat ze dan ook ondernemen en het beschikbare geld investeren in werk. We zullen geen sociale achteruitgang dulden van de bedienden, die de meerderheid uitmaken van de werknemers in ons land.”

De Deyn stelt dat de bonden bereid zijn te onderhandelen over een eenheidsstatuut, maar dat die onderhandelingen moeilijk zullen zijn. Hij roept dan ook op tot verdere manifestaties de komende weken, om druk te blijven uitoefenen op de werkgevers, maar ook naar de publieke opinie toe.

Volgens de bonden verzamelden woensdag in Brussel ongeveer 5.000 manifestanten, de politie houdt het op een 3.000-tal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content