Twijfel over RVA-werkloosheidscijfers

© belga

Ondanks cijfers van de RVA die wijzen op een dalende werkloosheid in ons land, is er volgens econoom en voormalig Ecolo-voorzitter Philippe Defeyt geen reden tot euforie

Het jongste jaarverslag van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) is duidelijk: het aantal werklozen is het voorbije jaar gedaald van 438.425 in 2010 naar 421.823 eind 2011. Bovendien ligt het aantal werklozen lager dan eind 2007, toen de financiële crisis losbarstte. Het aantal werklozen bedroeg toen 429.087.

Maar volgens econoom en voormalig Ecolo-voorzitter Philippe Defeyt is er geen reden tot euforie. Hij verwacht dat het aantal werklozen dit jaar stijgt met 25 tot 30.000.

Bovendien vindt Defeyt dat de cijfers van de RVA het aantal werklozen onderschat, want de statistieken beperken zich tot de uitkeringsgerechtigde volledig werklozen. Maar daarnaast zijn er nog de jongeren met een wachtuitkering (voortaan inschakelingsuitkering genoemd) en werklozen die in allerlei systemen van sociale integratie zitten maar niet vergoed worden door de RVA maar door het OCMW.

Wanneer we al die personen optellen bij de officiële cijfers, dan ligt de werkelijke werkloosheidsgraad in België volgens Defeyt niet op 12 procent, maar op meer dan 18 procent. Bij de goed 420.000 officiële werklozen moeten er dus nog ongeveer 200.000 worden bijgeteld. (A.M.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content