Tsipras: ‘Athene bereid tot moeilijk compromis om uit crisis te geraken’

© reuters

De Griekse eerste minister Alexis Tsipras zegt bereid te zijn tot een ‘moeilijk compromis’ om een ‘haalbaar akkoord’ mogelijk te maken met de schuldeisers van het land, de EU en het IMF.

Volgens een regeringsbron is de Griekse eerste minister Alexis Tsipras bereid tot een ‘moeilijk compromis’ om een ‘haalbaar akkoord’ mogelijk te maken met de schuldeisers van het land, de EU en het IMF. Een Griekse delegatie is zaterdag in Brussel om de maatregelen te bespreken die tot een akkoord moeten leiden en Griekse wanbetaling vermijden.

Verschillende Europese stemmen hebben zaterdag ook andermaal gewaarschuwd voor de ‘verwoestende gevolgen’ van een Grexit, zoals Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, het vanuit het Luxemburgse Schengen uitdrukte.

‘Dat weet ook Tsipras’, zei Juncker. ‘Hij weet dat de spanning oploopt. Ik heb hem dat in geuren en kleuren uitgelegd.’ Nog volgens Juncker heeft hij een goed contact met de Griekse premier, zelfs wanneer er af en toe moeilijkheden zijn.

Ontmoeting geen onderhandeling

Juncker zei nog dat de gesprekken van zaterdag zich tot een ‘laag technisch niveau’ beperken, terwijl voor zondag onderhandelingen gepland staan op “een hoger technisch niveau.’

‘Tsipras stuurt een persoonlijke vertegenwoordiger naar Brussel om persoonlijke vertegenwoordigers van Juncker te ontmoeten’, aldus een anonieme EU-bron. ‘Alle ontmoetingen kunnen nuttig zijn, maar dit is geen onderhandeling.’

Vrijdag spraken Tsipras en Jucnker telefonisch om te bekijken wat de volgende stappen in de onderhandelingen tussen Athene en zijn schuldeisers kunnen zijn. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content