Trojka rondt inspectie Griekenland af

© Reuters

De trojka heeft haar evaluatie van de economische vorderingen van Griekenland afgerond. De beslissing over nieuwe noodhulp kan daardoor volgende maand al vallen.

De toezichthouders van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB), de zogenaamde trojka, hebben hun evaluatie van de economische vorderingen van Griekenland afgerond. De beslissing over een nieuwe schijf noodhulp zou daardoor volgende maand kunnen vallen.

Volgens de inspecteurs van de trojka ligt Griekenland op koers met de bezuinigingen en hervormingen die een voorwaarde zijn voor een nieuwe lening aan het land van 2,8 miljard euro. De gesprekken van de trojka met Griekenland worden naar verwachting binnenkort afgerond. De eurolanden en het IMF beslissen volgende maand of de nieuwe lening daadwerkelijk wordt verstrekt.

200 miljard euro aan noodleningen

Griekenland ontving de afgelopen jaren al voor zo’n 200 miljard euro aan noodleningen. In ruil daarvoor moet het land zijn economie hervormen, belastingen verhogen en drastische bezuinigingen doorvoeren.

De leningen worden in delen uitgekeerd, waarbij Griekenland elke keer moet bewijzen dat het hervormingsprogramma nog op koers ligt. Bij de vorige tranches van de noodleningen kostte dit bijzonder veel moeite, waardoor de spanningen in de eurozone keer op keer hoog opliepen. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content