Topeconoom Paul Krugman: ‘België beter af door politieke stilstand’

© Reuters
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

België doet het beter dan Nederland, vindt Nobelprijswinnaar in de economie Paul Krugman. Dat komt omdat wij, dankzij onze verlamde politiek, niet aan harde besparingen toekomen.

Krugman, professor op de Princeton-universiteit in New Jersey en columnist voor de New York Times, poneert die stelling op zijn blog. Hij reageert op de opkomst van de PVV van Geert Wilders en de SP in Nederland: ‘extremistische partijen’ die volgens hem groot worden omdat Nederland het verkeerde economische beleid voert, met name door te hard te besparen.

“Dat werkt niet”, schrijft Krugman. “Dus wat je krijgt, is een gefrustreerde bevolking die geen ‘respectabele politici’ meer vindt die bereid zijn om tegen het heersende eenheidsdenken in te gaan.”

Notoir dysfunctioneel

Wanneer Krugman de voornaamste economisch indicatoren naast elkaar legt, stelt hij vast dat België het zonder doorgedreven besparingsbeleid niet slechter doet dan Nederland. België betaalt iets meer interest op zijn overheidsobligaties, maar de werkloosheid is hier sinds 2007 en het begin van de crisis een stuk minder gestegen (0,5 procent tegenover 2,7 procent voor de Nederlanders).

Krugman noemt België ‘een land met een notoir dysfunctionele politiek’, waar de politici letterlijk verschillende talen spreken. Maar dat is in dit geval een goeie zaak, vindt hij: “Over het algemeen kan je moeilijk aan de indruk ontkomen dat België beter gediend is met zijn politieke verlamming dan Nederland met zijn eensgezinde, doeltreffende vastberadenheid om precies het verkeerde te doen.”

Over de N-VA, die ook groot werd sinds de crisis en net zoals de PVV en de SP in Nederland een flink deel van het maatschappelijke ongenoegen kanaliseert, zegt de Nobelprijswinnaar dan weer niets.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content