‘Texas van Vlaanderen’ heeft afgedaan voor Voka

© belga

Voka West-Vlaanderen heeft zijn masterplan voor de regio Kortrijk voor de volgende tien jaar voorgesteld.

Voka West-Vlaanderen heeft zijn masterplan voor de regio Kortrijk voor de volgende tien jaar voorgesteld.

Hoewel de Flandriengedachte nooit ver weg is, zoekt de ondernemersorganisatie naar een andere globale omschrijving voor de regio. De associatie met het Texas van Vlaanderen zweert ze af.

Het typische DNA van de regio zal volgens Hans Maertens, de directeur-generaal van Voka West-Vlaanderen, ook in de toekomst niet fundamenteel veranderen. De regio Zuid-West-Vlaanderen blijft een regio van hoofdzakelijk familiale bedrijven, die overwegend actief zijn in de productie, vroeger van textiel en vlas, nu spitstechnologie en creatieve maakeconomie. Ze heeft het potentieel in zich om erg wendbaar te zijn naargelang de omstandigheden.

Naast de klassieke omgevingsfactoren die nodig zijn om zich te blijven profileren, bijvoorbeeld menselijk kapitaal, mobiliteit, energie, aantrekkelijke omgeving en ondernemend bestuur, wijst Maertens op een aantal onzekere factoren die om een oplossing schreeuwen. Zo ontbreekt het Kortrijk en omgeving aan nieuw en endogeen ondernemerschap, starters zeg maar. Tien jaar terug scoorde de regio nog beduidend beter. Ook het gebrek aan meteen bruikbare industrieterreinen is een euvel.

De regio Kortrijk wil meer dan ooit haar centrum- en magneetfunctie vervullen en ze wil haar ambities waarmaken in een breed grensoverschrijdend kader, de ‘Eurometropolitane gedachte’. Daarom is veel meer krachtenbundeling nodig, tussen bedrijven onderling, en tussen bedrijven en politiek of onderwijs. (KC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content