Storm richt voor 236 miljoen euro schade aan in 2019

De stormen die ons land het afgelopen jaar hebben geteisterd, hebben voor maar liefst 236 miljoen euro schade aangericht. Dat blijkt uit cijfers van de beroepsvereniging van de verzekeringsondernemingen Assuralia, die De Zondag kon inkijken.

Afgelopen jaar raasden twee grote stormen door ons land. ‘Na de storm van 4 maart werden 5.868 dossiers ingediend, goed voor 11 miljoen euro’, zegt Peter Wiels van Assuralia.

De storm van 10 maart bleek met 106.176 schadegevallen – voor een bedrag van 225 miljoen euro – een stuk heviger .

Samengeteld bracht het noodweer in 2019 voor 236 miljoen euro schade toe aan woningen en auto’s. De stormen berokkenden schade in alle hoeken van het land.

De stormen van het afgelopen jaar zijn de op een na schadelijkste van de afgelopen tien jaar in België. Alleen de Pinksterstorm van 2014 richtte nog meer schade aan. ‘Deze storm was de grootste natuurramp van het afgelopen decennium’, aldus Wiels. Concreet werden er toen 179.421 schadegevallen geregistreerd, goed voor een totaalbedrag van 665 miljoen euro.

Volgens de berekeningen van Assuralia werd ons land de laatste tien jaar geteisterd door vijf grote stormen, waarbij de schade opliep tot boven de 100 miljoen euro.

Wie een brandverzekering heeft, hoeft overigens niet te vrezen dat de stormschade niet kan worden gerecupereerd. ‘Sinds 2007 worden stormen niet meer uitgesloten bij de brandverzekering. Ook andere natuurrampen, zoals overstromingen of aardbevingen, zijn voor zowel particulieren als handelaars gedekt door hun brandverzekering’, verduidelijkt Wiels in De Zondag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content