Sterke stijging aantal studenten in bedrijfsgerichte opleidingen

© Belga Image

Voor het academiejaar 2017-2018 hebben 123.130 studenten zich ingeschreven bij Vlaamse hogescholen. Dat zijn 683 studenten meer dan vorig jaar, een stijging met 0,56 procent. Het aantal studenten in bedrijfsgerichte opleidingen stijgt sterk, met 3,5 procent in Handelswetenschappen en Bedrijfskunde en 2,4 procent in Industriële Wetenschappen en Technologie.

Tegenover vorig jaar hebben ook 7,7 procent meer studenten zich ingeschreven in de kunstopleidingen. Het aantal studenten aan de lerarenopleidingen daarentegen daalt met 4,0 procent, en het aantal studenten aan opleidingen in de Gezondheidszorg daalt met 1,8 procent.

“Het aantal jobs is de afgelopen jaren sterk gestegen in de privésector. Ook de media brengen dit positieve nieuws. Blijkbaar trekt dit ook studenten aan die vooral kiezen voor Handelswetenschappen en Bedrijfskunde en voor Industriële Wetenschappen en Technologie”, zegt Eric Vermeylen, secretaris-generaal van VLHORA (de Vlaamse Hogescholenraad, het officieel overleg- en adviesorgaan van de hogescholen). “De gezondheids- en onderwijssector komen minder positief in het nieuws, waardoor studenten misschien meer afgeschrikt worden.”

Wat diversiteit betreft, boekt het hoger onderwijs onvoldoende resultaten, stelt VHLORA vast in zijn rapport. “De kloof op basis van socio-economische achtergrond blijft bestaan. Zo stromen migrantenjongeren en jongeren uit minder gegoede gezinnen of van laaggeschoolde ouders moeilijker door naar het hoger onderwijs”, zegt Pascale De Groote, voorzitter VLHORA. “De hogescholen werken bewust aan hun diversiteitsbeleid en begeleiding op maat. Inzetten op het studentenpotentieel dat steeds diverser wordt is van cruciaal belang voor onze kenniseconomie. Verschillende knelpuntberoepen voor hooggeschoolden geraken moeilijker ingevuld.”

Lees ook: ‘Laatstejaarsstudenten zijn te weinig voorbereid op het sollicitatieproces’

Partner Content