Spanje houdt moedig vast aan begrotingsdoel

© reuters

De Spaanse regering bevestigt haar plannen om het begrotingstekort binnen de perken te houden.

De Spaanse regering rekent op een begrotingstekort van 5,3 procent in 2012 en van 3 procent in 2013. Minister van Economie Luis de Guindos bevestigde het begrotingsdoel vrijdag na de ministerraad.

De bevestiging is een reactie op de economische prognoses die de Europese Commissie vrijdag publiceerde. De Commissie houdt er namelijk rekening mee dat de Spaanse regering haar plannen niet zal kunnen waarmaken. Daardoor mikt de Commissie op een Spaans begrotingstekort van 6,4 procent in 2012 en van 6,3 procent in 2013.

Volgens minister de Guindos houdt de Europese Commissie echter geen rekening met een aantal maatregelen die de regering heeft aangekondigd om het begrotingstekort te milderen.

Vrijdag kondigde de Guindos nog aan dat de Spaanse banksector verzocht wordt voor 30 miljard aan extra provisies aan te leggen als buffer tegen verliezen op woonkredieten en vastgoedbeleggingen. De vastgoedsector in het Zuid-Europese land bevindt zich namelijk nog steeds in een diep dal. Voorts wil de regering-Rajoy de banken verplichten vastgoedactiva uit hun balans te halen zodat ze verkocht kunnen worden.

Uit een rapport van de Spaanse centrale bank blijkt dat de Spaanse banken voor 184 miljard euro aan problematische kredieten in hun portefeuille meedragen. (Bloomberg/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content