Spanje en Portugal krijgen geen straf van Europese Unie

© REUTERS

Het voorstel van de Europese Commissie om Spanje en Portugal niet af te straffen ondanks hun budgettaire problemen is goedgekeurd door de ministers van Financiën van de Europese Unie. Dat kondigde de Europese Raad dinsdag aan.

‘De Raad zal geen straffen opleggen aan Spanje en Portugal voor het gebrek aan afdoende maatregelen om hun zware tekorten weg te werken’, klinkt het in een persbericht. De Raad had tien dagen, tot maandagnacht, om zich te verzetten tegen het voorzetsel van de Europese Commissie.

Die had voorgesteld om de straffen te schrappen, omdat ze geen precedent hebben en ‘contraproductief zouden zijn op een moment dat het volk twijfelt aan Europa’ na de Brexit. Dat zegt Eurocommissaris voor economische zaken, de Fransman Pierre Moscovici.

Beide landen zouden tot 0,2% van hun bruto binnenlands product moeten ophoesten en dat terwijl de schuld van Spanje nu beraamd wordt op 5,1%, terwijl de Commissie 4,2% had vooropgesteld, en die van Portugal op 4,4%. Dat is ver boven het plafond van 3% van het stabiliteitspact. Nu heeft Spanje nog twee jaar om onder de 3% te geraken, Portugal krijgt een jaar om onder de 2,5% te zakken.

Daarnaast moet de Commissie de financiële steun die ze aan Portugal en Spanje beloofd had geheel of gedeeltelijk te bevriezen Na de zomervakantie volgt een ‘gestructureerde dialoog’ over het onderwerp. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content