‘Solidariteit is niet het juiste model om armoede aan te pakken’
Dat zegt Arnoud Raskin, de bedenker van Mobile School en StreetwiZe, in Z-Talk Goossens. Raskin werkt al vijftien jaar met straatkinderen in de hele wereld.
Dat zegt Arnoud Raskin, de bedenker van Mobile School en StreetwiZe, in Z-Talk Goossens. Raskin werkt al vijftien jaar met straatkinderen in de hele wereld. Hij wil ze weer in zichzelf laten geloven via zijn mobiele school, een concept dat hij nu al op 36 plaatsen in de wereld toepast.
Maar hij is er achter gekomen dat zijn project niet duurzaam kan zijn als je alleen afhangt van donaties en subsidies. Raskin bedacht een 360°-aanpak, waarin zijn hele project zelf bedruipend wordt. Via StreetwiZe biedt hij bedrijven managementcursussen aan, waarin de trainees leren denken als straatkinderen. Raskin zag dat straatkinderen overal opportuniteiten zien en heel creatief denken. Kwaliteiten die managers vandaag kunnen gebruiken. De trainees bedenken ook educatieve projecten voor de mobiele scholen. De winsten die uit StreetwiZe worden gegenereerd, vloeien rechtstreeks naar Raskin’s ontwikkelingsproject.
Arnoud Raskin klinkt heel gedecideerd als het over solidariteit met het zuiden gaat. “Solidariteit is een belangrijke waarde, maar kan niet het economische model zijn om armoede aan te pakken. Solidariteit staat voor paternalisme en verlamming. We hebben een nieuw economisch model nodig om kapitaal te investeren in maatschappelijke projecten.”
Hij verwijst naar de straathoekwerkers die zijn mobiele scholen gebruiken. Voor hun werking zijn ze afhankelijk van donaties. Op dit ogenblik zie je het budget voor het straathoekwerk overal achteruit gaan. Waardoor mobiele scholen dreigen stil te vallen. Raskin spoort de straathoekwerkers aan zelf geld te verdienen, zoals hij met zijn StreetwiZe. Alleen zo kan je op een duurzame wijze aan ontwikkelingswerk doen, is zijn overtuiging.
Bekijk Z-Talk Goossens vanaf maandagmorgen 31 december om 11 uur op Kanaal Z
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier