Reynders: ‘Of iedereen akkoord met Dexia-kwijting, of geen kwijting’
Voor de MR-vicepremier is het uitgesloten dat de federale regering en de gewesten een verschillend standpunt zouden innemen tijdens de algemene vergadering.
Het kernkabinet boog zich maandag opnieuw over het dossier-Dexia. Naast de aanduiding van Karel De Boeck tot ceo van Dexia Holding, lag ook de kwijting aan de bestuurders van Dexia op tafel. Zonder die kwijting zouden die bestuurders eventueel aansprakelijk kunnen worden gesteld. Dinsdag zouden nog contacten worden gelegd met de gewesten.
Zelfde standpunt
Didier Reynders (MR) was minister van Financiën in de vorige regering. Hij eist dat de vertegenwoordigers van de federale regering en die van de Vlaamse regering hetzelfde standpunt innemen.
“Yves Leterme en ikzelf hebben de Dexia-operatie in overleg met de gewesten geleid. Zij zijn eveneens aandeelhouder,” zei hij vanochtend. “Ofwel is er van iedereen een akkoord om de kwijting te geven, ofwel is er niet van iedereen een akkoord, en in dat geval zal er geen kwijting zijn”.
Voor de Franstalige liberaal is de boodschap duidelijk: er zal “geen kwijting à la carte” zijn. Reynders: “Er is geen sprake van dat partijen die federaal in de meerderheid zitten een ander standpunt zouden innemen in de gewestregeringen waarin ook Ecolo aan Waalse en Brusselse zijde en N-VA aan Vlaamse zijde zitten”.
Groenen tegen Waals viceminister-president Jean-Marc Nollet (Ecolo) heeft al laten weten gekant te zijn tegen een kwijting voor de bestuurders van Dexia en hoopt dat de andere regeringen, gewestelijk of federaal, hem zullen volgen.
De groene minister herinnert aan de zware gevolgen van de redding van de bankengroep voor de Belgische overheden. Nollet: “We kunnen de bladzijde niet omdraaien alsof er niets gebeurd is. Ik wil geen blanco cheque geven aan diegenen die misschien verantwoordelijkheden dragen in die knoeiboel”.
Gelijkaardige taal bij Groen. “Iedereen met een beetje gezond verstand beseft toch dat fouten met zo’n enorme impact op de samenleving niet zomaar vergeten kunnen worden. Het idee alleen al om de bestuurders kwijting te verlenen, is absurd”, vindt fractieleider Filip Watteeuw.
Hij geeft Reynders nog een veeg uit de pan. “Reynders moet de Vlaamse regering de les niet spellen, en zou zich gezien zijn rol in het hele verhaal beter wat bescheidener opstellen. De belastingbetaler van het Vlaamse gewest heeft 500 miljoen euro mogen ophoesten voor het onverantwoordelijke gedrag van de bestuurders.”
“Minister-president Kris Peeters heeft in deze de hefboom in handen, en heeft de kans om te tonen dat hij daadwerkelijk de daadkracht heeft die hij zelf beweert te bezitten”. (Belga/KVDA)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier