Regering moet nog 200 miljoen besparen om tekort te beperken tot 4,8 procent bbp

© Belga

De federale regering moet voor de begrotingscontrole nog 200 miljoen euro vinden om het vooropgestelde tekort van 4,8 procent van het bbp te kunnen halen. Ze maakt daarnaast 100 miljoen euro vrij voor nieuwe maatregelen, vooral inzake veiligheid. Dat heeft minister van Begroting Guy Vanhengel woensdag na afloop van het kernkabinet gezegd.

Ondanks de hogere economische groei en de extra inkomsten die daaruit voortvloeien, moet de federale regering toch nog gaan besparen. Door de betere conjunctuur moet het federale niveau immers meer geld doorsluizen naar de deelstaten. Het gaat om 547 miljoen euro extra.

Daardoor volstaan de budgettaire meevallers niet om de zaak rond te krijgen. Bovendien wil Leterme II nog 100 miljoen euro opzij zetten voor nieuwe maatregelen. Die gaan vooral naar investeringen in veiligheid, zoals extra agenten voor Brussel, de gevangenis in Tilburg en de hervorming van de brandweer.

De put zal vooral worden gedicht door het snoeien in de uitgaven van de verschillende departementen. Hoe dat precies moet gebeuren en wie welke inspanningen dient te leveren, is nog niet duidelijk. De regering wil tegen eind deze, begin volgende week klaar zijn met de budgettaire oefening.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content