Alain Mouton
Regering-Michel probeert vakbondsfront te breken
De federale regering-Michel is nog geen twee weken oud en ze stuurt al voor de tweede keer een beslissing bij. Nadat de tweede maand betaald ziekenverlof is uitgesteld, wordt nu de verstrenging van het conventioneel brugpensioen in de tijd gespreid.
De oorspronkelijke bedoeling was om de leeftijd vanaf volgend jaar in de meeste gevallen op te trekken van 60 naar 62 jaar. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) bepleit nu een overgangsfase omdat oudere werknemers in een aantal sectoren (vooral de bouw) zich nog snel wilden laten ontslaan om van het oude brugpensioenstelsel te kunnen profiteren. De federale regering wil nu dat wie dit jaar aan de voorwaarden voor brugpensioen voldoet, dat ook na Nieuwjaar zal doen.
Wat is de bedoeling van deze bijsturing? De kans is reëel dat de federale regering en CD&V in het bijzonder een kans zien om het gemeenschappelijk vakbondsfront van ACV, ABVV en ACLVB te verzwakken en zelfs te breken. De regering-Michel toont dat ze bereid is tot toegevingen. Als de vakbonden daar niet op willen ingaan, is het bewijs geleverd dat ze van slechte wil zijn, redeneert de Wetstraat.
Regering-Michel probeert vakbondsfront te breken
Zo’n maatregel kan in elk geval het ACV, de meest gematigde vakbond, in verlegenheid brengen. Voorzitter Marc Leemans heeft altijd gezegd voorstander te zijn van overleg. Als de regering zich van haar meer sociale kant laat zien en de hand uitsteekt, kan de christelijke vakbond moeilijk weigeren.
De federale regering doet een geste op een ogenblik dat de syndicale beweging zwaar onder druk staat. De wilde stakingen van de Waalse spoorbonden en de guerilla-actie van een aantal heetgebakerde FGTB’ers aan de hoofdzetel van de MR zijn bij de publieke opinie zeer slecht gevallen. De Vlaamse vleugel van het ABVV zit met de situatie verveeld. Wil het ACV straks met die ruziemakers van het ABVV/FGTB mee opstappen? De federale regering mikt misschien wel op een herhaling van 1982: de devaluatie en het herstelbeleid van de regering Martens-Gol kregen toen groen licht van de ACV-top. De socialistische bond onder leiding van Georges Debunne bleef brullend aan de zijlijn staan. Machteloos.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier