Regering laat onderzoeken of ook oudere kerncentrales kunnen openblijven

Minister Van der Straeten en premier De Croo © belga

De federale regering laat de nucleaire veiligheidswaakhond FANC onderzoeken of het mogelijk is om de levensduur van bijkomende kerncentrales te verlengen.

Dat heeft het kernkabinet vrijdag beslist, bevestigt een regeringsbron aan persagentschap Belga na eerdere berichtgeving van VTM en Het Laatste Nieuws.

Begin dit jaar bereikte de overheid een akkoord om de levensduur van kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 met tien jaar te verlengen, maar volgens Het Laatste Nieuws en VTM zouden ook de oudste kerncentrales Doel 1, Doel 2 en Tihange 1 enkele jaren langer kunnen openblijven. Tot dusver was het de bedoeling dat die centrales in 2025 dicht zouden gaan.

Premier Alexander De Croo en minister van Energie Tinne Van der Straeten kregen de opdracht om contact op te nemen met uitbater Engie, een veiligheidsdossier op te maken en dat in te dienen bij het FANC. Zowel de aanpassing van het brandstofverbruik om de kerncentrales langer te laten draaien als de aankoop van nieuwe brandstof is een optie.

‘In reserve’

Een welingelichte bron vult aan dat het de bedoeling zou zijn om de kernreactoren ‘in reserve te houden’ en dat sowieso niet te rekken tot voorbij de potentiële probleemwinters van 2025-2026 en 2026-2027. Hoogspanningsbeheerder Elia berekende dat er dan mogelijk een tekort ontstaat van tussen de 900 megawatt en 1,2 gigawatt bij piekverbruik, het equivalent van een grote kernreactor. Dat komt omdat de meeste kerncentrales op dat moment van het net zullen zijn gehaald.Tegen eind maart wil de regering de knoop doorhakken over hoe die winters kunnen worden overbrugd. De winters daarna zijn minder problematisch omdat onder meer de offshore-windenergie dan op volle toeren begint te draaien.

De oudere kerncentrales langer openhouden is niet vanzelfsprekend, bericht Het Laatste Nieuws: er moeten nieuwe milieuvergunningen aangevraagd worden, een publieksbevraging moet worden georganiseerd in een straal van 1000 kilometer en waarschijnlijk zullen ook onderhoudswerken noodzakelijk zijn. Als alternatief wordt volgens de krant gedacht aan een extra gascentrale.

De regering besliste vorig jaar in maart al om de levensduur van de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 met tien jaar te verlengen, tot 2035. Daarover werd kort na nieuwjaar een akkoord gesloten met Engie, al moet er nog onderhandeld worden over de factuur voor de ontmanteling van de kerncentrales en de berging van het nucleaire afval.

Verschillende regeringspartijen, de MR van stokebrand Georges-Louis Bouchez op kop, hameren er echter al maanden op dat de regering ook moet bekijken of de levensduur van andere kerncentrales kan worden verlengd. Ook de Vlaamse christendemocraten pleitten daarvoor. CD&V-voorzitter Sammy Mahdi reageert vrijdag dan ook tevreden op Twitter. ‘Zoals het hoort. Bevoorradingszekerheid essentieel. De toekomst is hernieuwbaar én nucleair.’

Oppositiepartij N-VA noemt een levensduurverlenging van bijkomende kerncentrales voor enkele winters daarentegen onvoldoende. ‘Het stroomtekort zal daarna niet magisch verdwijnen’, reageert Kamerlid Bert Wollants.

Hij is niet helemaal negatief. ‘Eindelijk een beetje vooruitschrijdend inzicht bij de regering’, zegt hij. De Vlaams-nationalisten blijven een verlenging van alle kerncentrales gedurende minstens 20 jaar vragen. Daarnaast moet de regering volgens Wollants werk maken van de bouw van SMR-centrales of ‘small modular reactors’, de nieuwste generatie kernreactoren die flexibeler en properder zouden zijn, maar nog in de onderzoeksfase zitten. De regering besliste eerder al om 100 miljoen euro vrij te maken voor het onderzoek naar die SMR’s.

Engie en FANC wachten af

In een reactie laat de exploitant van de kerncentrales, Engie Electrabel, weten dat er nog geen officiële vraag van de regering is binnengekomen. Eerder zei Engie wel al dat in het bestaande wettelijk kader geen onderscheid wordt gemaakt tussen een normale verlenging en zo’n korte verlenging waar de regering aan denkt. Met andere woorden: de voorbereidingen die nu staan te gebeuren voor de verlenging van Doel 4 en Tihange 3 – de jongste kerncentrales – zouden moeten worden overgedaan voor de oudere kerncentrales. Ook luidde al eerder de vraag of een korte verlenging economisch haalbaar is, gezien de vele investeringen die vereist zouden zijn. Bovendien zijn de Belgische kerncentrales niet ontworpen om maar enkele maanden per jaar te draaien, waar de regering aan denkt.

De nucleaire waakhond FANC van zijn kant wil zich nog niet uitspreken over de mogelijke pistes en is nog niet aan zet. ‘We hebben de beslissing vernomen. Nu is het aan de regering om de vraag te stellen aan uitbater Engie en aan Engie om een veiligheidsdossier op te maken en in te dienen’, klinkt het bij het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle.

Partner Content