‘Regering heeft in zaak-Bellens geen poot om op te staan’

© belga
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

“Het dossier-Didier Bellens beroert alle collega-advocaten die met arbeidsrecht bezig zijn”, zegt Herman van Hoogenbemt, van het in die rechtstak gespecialiseerde advocatenkantoor Tilleman van Hoogenbemt.

“Alles hangt natuurlijk af van wat er in zijn contract staat, maar ik ben nog niemand tegengekomen die denkt dat de Belgacom-topman kan worden bedankt zonder een serieuze vergoeding”, aldus van Hoogenbemt.

De advocaat wijst erop dat Bellens geen arbeidscontract heeft, maar zelfstandige is. Een ontslag om dringende reden is dan ook niet van toepassing. Wel kan de regering op basis van artikel 1184 van het Burgerlijk Wetboek een beroep doen op het “stilzwijgend ontbindend beding” als een partij de verbintenis niet nakomt. “Dat kan enkel via het gerecht gebeuren”, zegt Van Hoogenbemt.

“Ondertussen blijft het contract lopen. Bovendien kan zo’n ontbinding enkel voor zeer ernstige feiten. In het verleden heeft de Belgacom-topman feiten gepleegd, die eventueel aanleiding zouden kunnen geven voor de toepassing van het artikel 1184. Maar dit lijkt me niet het geval voor recente gebeurtenissen, zoals de verwijzing naar Belgacom als Sinterklaas voor de federale regering.”

Heeft Bellens iets verkeerd gedaan, als hij de regeringsleider met een klein kind vergelijkt? Is dit niet in tegenspraak met de loyauteitsplicht? Van Hoogenbemt: “Ik zie niet in waarom. Bellens heeft een loyauteitsplicht tegenover zijn contractpartij Belgacom, niet tegenover de regering. Meer nog: hij verdedigt het belang van Belgacom als hij wijst op het feit dat de regering geen gemakkelijke aandeelhouder is. Bovendien is Elio Di Rupo een politicus. Van publieke figuren wordt – ook juridisch – verwacht dat ze wel wat kunnen incasseren.”

Van Hoogenbemt verwacht dus dat de federale regering moet dokken, als ze Bellens de laan uitstuurt. “Ze heeft waarschijnlijk geen poot om op te staan”, zegt hij. “Mocht Bellens de bedoeling hebben gehad om met een fikse vergoeding te kunnen vertrekken, dan heeft hij het briljant gespeeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content