PS verstevigt greep op overheidsdiensten en -bedrijven

© Belga
Alain Mouton
Alain Mouton Redacteur bij Trends

Een PS-figuur wordt nummer één de Rijksdienst voor Pensioenen. De PS-directeur van de Nationale Bank wordt voorzitter van bpost. Net voor de verkiezingen zet de partij nog vlug de pionnen uit.

Françoise Masai, vice-gouverneur van de Nationale Bank is 67 maar nog niet aan pensioen toe. Masai – PS-etiket en ‘een vertrouwelinge van Elio Di Rupo’ – verlaat de Nationale Bank op 1 juni en wordt voorzitter van de Raad van Bestuur van Bpost. Ze volgt er Martine Durez op, ook al een PS-figuur. ULB-econoom en NBB-directeur Mathias Dewatripont wordt de nieuwe vicegouverneur van de Nationale Bank en fungeert er als waakhond van de PS.

De Franstalige socialisten verstevigen net voor de verkiezingen duidelijk hun greep op een aantal overheidsinstellingen en -bedrijven. Zo is ook de nieuwe administrateur-generaal van de Rijkdienst voor Pensioenen (RVP) Sarah Scaillet een PS-figuur. Ze was al jaren aan de slag bij onder andere de federale overheidsdienst Sociale Zekerheid en de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). De benoeming van een nieuwe pensioenbaas was een vaudeville na de pensionering van de vorige RVP-topman Gabriël Perl. Taalverhoudingen en politieke evenwichten maakten dat de zoektocht vier jaar in beslag nam.

PS versus CD&V

Met de benoeming van Scaillet heeft de PS in elk geval de puntjes op de i gezet. De voorbije jaren dreigden de Franstalige socialisten hun greep op een aantal ‘sociale’ topadministraties te verliezen. Dan hebben we het vooral over alle diensten die te maken hebben met de sociale zekerheid. De RVP is weer in PS-handen, maar als dit niet was gebeurd was, werd enkel nog de FOD Werk geleid door iemand met een PS-etiket: Pierre-Paul Maeter.

Wel is het zo dat de FOD Sociale Zekerheid met Frank Van Massenhove iemand aan het hoofd heeft die bekendstaat als een sp.a-benoeming. Maar voor de rest voeren de (ex-)christendemocraten het hoge woord bij de RSZ, het Riziv, de RVA en de RSZ voor zelfstandigen. CD&V’er Koen Snyders, oud-adviseur van Jean-Luc Dehaene en tot 2013 burgemeester van Edegem, leidt de RSZ. Anne Vanderstappen, voormalig expert van de Unizo-studiedienst, is de administrateur-generaal van de RSZ voor Zelfstandigen, Johan De Cock leidt het Riziv en de cdH’er Georges Carlens is de nummer één van de RVA.

Ook bij de andere administraties heeft de PS aan invloed gewonnen. Naast Jean-Marc Delporte op de FOD Economie komt ook Jean-Paul Janssens op FOD Justitie uit de PS-hoek. Met Jacky Leroy (FOD Personeel en Organisatie) had de PS al een vertrouweling op een sleuteladministratie. Opvallend is wel dat Leroy in de pers herhaaldelijk zijn ongenoegen heeft geuit over de partijpolitieke koehandel bij topbenoemingen.

De waarheid gebiedt wel te zeggen dat een paar topambtenaren geen politiek etiket hebben: Jan Deprest van Fedict komt uit de privésector, net als Dirk Cuypers (FOD Volksgezondheid, ex-Eli Lilly)

Ondertussen ziet het ernaar uit dat Isabelle Mazarra (MR) de FOD Binnenlandse Zaken zal leiden. Zij is één van de kabinetschefs van Maggie De Block (Open Vld) en zou in de plaats komen van Jaak Raes (CD&V), die de nieuwe baas wordt van de Staatsveiligheid. Door die stoelendans staan er evenveel Franstaligen als Vlamingen. aan de leiding van een federale overheidsdienst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content