Pieter Timmermans (VBO): ‘Vermijden dat het communautaire economische hervormingen tegenhoudt’

Pieter Timmermans © belga

VBO-topman Pieter Timmermans wil niet dat het communautaire debat economische hervormingen tegenhoudt.

In een interview met RTBF-radio en verschillende kranten zei Timmermans dat de regering de vennootschapsbelasting moet verlagen. “De regering heeft verwachtingen geschapen en is verplicht om oplossingen te vinden.”

Geschrapte maatregelen

De ondernemingen hebben vandaag problemen en vragen daarvoor vandaag oplossingen

“Op mijn lijstje staan nu al één miljard euro aan maatregelen die zijn gebruikt voor de begroting: het schrappen van de excess profit rulings, de interne meerwaarden, de verhoging van de roerende voorheffing, een lagere notionele-interestaftrek… Toch is de vennootschapsbelasting nog even hoog. 3,6 procent van het bbp komt van vennootschapsbelastingen, tegenover 2,8 procent in 2013. Het Europese gemiddelde is 2,4 procent. Belgische bedrijven betalen de helft meer dan de rest van Europa”, zegt de gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) in De Standaard.

Op de RTBF-radio zei Timmermans dat “we moeten uitkomen bij een cijfer onder de 30 procent”. Gevraagd naar het communautaire debat, dat door een boek van N-VA-voorzitter Bart De Wever opnieuw meer op het voorplan is getreden, zei Timmermans dat hij maar enkele flarden van het werk heeft gelezen.

“De ondernemingen hebben vandaag problemen en vragen daarvoor vandaag oplossingen”, zegt hij. “We moeten voorkomen dat het communautaire de economische hervormingen blokkeert.”

Partner Content