Overleg tussen Athene en Europa/IMF over nieuwe schijf noodhulp

© Belga

Grieks minister van Financiën Evangélos Vénizélos houdt maandag telefonisch overleg met de zogenaamde trojka van financierders (Commissie, ECB en IMF).

Op de agenda staan de geplande maatregelen van de Griekse regering om verder te besparen. De vertegenwoordigers van de trojka zullen daarna beslissen of Griekenland een nieuwe schijf van ongeveer 8 miljard euro noodsteun krijgt.

Als Griekenland een nieuwe schijf niet toegewezen krijgt, dan kan het land halfweg oktober de rekeningen niet meer betalen. Na de teleconferentie volgt er een ministerraad waar de beslissingen verduidelijkt zullen worden.

Bijkomende maatregelen

In de badplaats Vouliagmeni vond maandag een coloquium, georganiseerd door het Britse weekblad The Economist, plaats over de Griekse crisis. De permanente vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Athene, Bob Traa, zei er dat “bijkomende maatregelen “noodzakelijk zijn om het begrotingstekort terug te dringen”. Hij waarschuwde de Griekse regering voor hogere belastingen en pleitte voor een hervorming van de fiscale administratie.

Harde taal

In een mededeling op de website van het Grieks ministerie van Financiën schuwt minister Venizelos de harde taal niet. Hij zegt dat Griekenland niet de zondebok mag zijn van de schuldencrisis in de eurozone en dat Europa en het IMF Griekenland gebruiken als een “gemakkelijk excuus om hun eigen gebrek aan competentie om de crisis op te lossen te verdoezelen”. De minister vindt ook dat Griekenland “gechanteerd en vernederd” werd.

“Als we de situatie willen stabiliseren, als we een default willen afwenden, als we in de kern van de eurozone willen blijven, als we willen dat het land niet langer gechanteerd en vernederd wordt, dan moeten we drie grote strategische beslissingen nemen,” zegt Venizelos.

Die besluiten zijn volgens hem dat Griekenland in 2011 en 2012 zijn financiële doelstellingen moet halen, zo snel mogelijk begrotingsoverschotten moet bereiken en structurele veranderingen moet doorvoeren zodat Griekenland competitiever en productiever kan worden.

(Belga/BO/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content