Open VLD: ‘Bedrijven moeten vakbondsdélégués sneller kunnen ontslaan’
Open VLD wil de ontslagbescherming van vakbondsvertegenwoordigers afbouwen. Momenteel moeten werkgevers soms tot acht jaar loon uitbetalen als ze een kandidaat-vertegenwoordiger op straat zetten.
Wie zich kandidaat stelt voor de sociale verkiezingen kan zeer moeilijk op staande voet worden ontslagen. Werkgevers riskeren riante vergoedingen te moeten betalen als ze een kandidaat-vertegenwoordiger op straat zetten. In sommige gevallen moeten zij tot acht jaar loon uitbetalen als ontslagbescherming. Zo kan het niet langer, klinkt het bij Open VLD. “Nu misbruiken werknemers de sociale verkiezingen om een ontslag te vermijden” , zegt Kamerlid Egbert Lachaert in De Tijd.
Volgens het kamerlid zorgt die regeling er net voor dat kandidaat zich enkel kandidaat stellen om te “profiteren van de sociale bescherming die ze dan krijgen.” Volgens Egbert kanten zowel de werknemers als de werkgevers zich tegen die regeling. “Diegenen die geen kandidaat zijn, kunnen om een heleboel redenen worden ontslagen, terwijl dat niet kan met beschermde werknemers die soms veel slechter presteren”, aldus de liberaal.
Disfunctioneren bewijzen
Daarom heeft hij samen met Vincent Van Quickenborne een wetsvoorstel ingediend om het voor bedrijven gemakkelijker te maken vakbondsvertegenwoordigers aan de deur te zetten. “Werkgevers moeten beschermde personeelsleden kunnen ontslaan als ze het disfunctioneren van zo’n werknemer kunnen bewijzen”, zegt Lachaert.
Tot nu toe moeten werkgevers langs de arbeidsrechtbank passeren als ze een personeelsafgevaardigde om dringende reden, zoals dronkenschap, willen ontslaan. Ook bij herstructureringen kunnen zij die werknemers niet zomaar op straat zetten. Zij hebben daarvoor het akkoord nodig van de vakbonden.
Volgens het wetsvoorstel gaat een werkgever wel nog het ontslag moeten verantwoorden tegenover een rechter. “De werkgever moet dan op overtuigende wijze aantonen dat er sprake is van het disfunctioneren van de werknemer”,aldus Lachaert. “Hij kan dat doen via functionerings- of beoordelingsverslagen, maar ook via mails of via getuigenverklaringen.”
“Vakbondsafgevaardigden die hun werk doen, hebben niets te vrezen. Maar de rotte appels moeten eruit. Uiteindelijk is iedereen daarbij gebaat”, besluit de liberaal. (NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier