Olielanden houden vast aan voorzichtige koers

© reuters

Het kartel van olielanden Opec+ gaat niet in op de vraag van industrielanden zoals de VS, Japan en India om meer olie dan gepland in de markt te pompen. De groep, gedomineerd door Saoedi-Arabië en Rusland, houdt vast aan voorzichtige productiedoelen.

Tijdens een online vergadering beslisten de olieproducerende landen van de Opec+ om de productieverhoging zoals gepland te beperken tot 400.000 vaten per dag tegen december. Sommige landen hadden meer gevraagd om de prijsstijgingen tegen te gaan.

De olieprijzen zijn in oktober naar een recordhoogte gestegen. De hoge vraag naar energie en een krap aanbod stuwen de prijzen. De industrielanden willen meer olieproductie om de prijzen te drukken, maar de producerende landen van de Opec+ zien nog risico’s door de pandemie en blijven voorzichtig.

De industrielanden kunnen er wel nog voor kiezen hun eigen oliereserves aan te boren. De Amerikaanse minister van Energie Jennifer Granholm opperde die mogelijkheid al voor haar land.

De Opec+ bestaat uit de 13 landen die lid zijn van de in Wenen gevestigde Organisatie van Olie-exporterende landen (Opec) en tien samenwerkingspartners, waaronder Rusland en Kazachstan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content