Luc Huysmans

‘Nieuw uitstel voor de kernuitstap wordt steeds waarschijnlijker’

Luc Huysmans senior writer bij Trends

De kans dat het Energiepact slechts overeind blijft tot de volgende verkiezingen, is levensgroot. Dat zegt Trends-redacteur Luc Huysmans.

Ze had sneller kunnen gaan met de uitvoering van haar plan.” Het zinnetje van vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) ging over minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR), maar vat het falende energiebeleid van dit land samen.

Dat de Doornikse politica in het oog van de storm staat, is logisch. De federale regering is verantwoordelijk voor de bevoorradingszekerheid, en die dreigt er niet te zijn. Marghem legt de schuld bij Engie Electrabel, de uitbater van de niet-draaiende kerncentrales, en bij haar voorgangers. Sinds de regering-Verhofstadt in 2003 de kernuitstap goedkeurde, heeft geen enkele regering voorbereidingen getroffen. De enige noemenswaardige poging, het Uitrustingsplan van staatssecretaris Melchior Wathelet (cdH), veegde Marghem bij haar aantreden van tafel.

Nieuw uitstel voor de kernuitstap wordt steeds waarschijnlijker.

Maar ook deze regering blonk niet uit in daadkracht. Het Energiepact, dat in 2015 klaar had moeten zijn, werd begin dit jaar, op aandringen van de N-VA, afgeroomd tot een ‘energievisie’. De verdeeldheid in de regering maakt het zeer moeilijk een politiek akkoord te krijgen over het energiebeleid, laat staan over de maatregelen.

De kans dat ook dit pact slechts overeind blijft tot de volgende verkiezingen, is levensgroot. Met als gevolg dat nieuw uitstel voor de kernuitstap steeds waarschijnlijker wordt. De chaos zal niet worden opgelost door een electoraal cadeautje als een btw-verlaging op elektriciteit. Die staat haaks op het gegeven dat duurdere stroom een stimulans kan zijn voor energie-efficiëntie, en dat de stroomfactuur beter gezuiverd wordt van elementen die er een soort belastingbrief van maken.

Van een regering worden geen geschenkjes verwacht, maar échte maatregelen, die een herhaling van de chaos voorkomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content