Michel Maus: ‘Met veroordeling collega dreigt fiscalist knelpuntberoep te worden’
De veroordeling door de correctionele rechtbank van Gent van een fiscaal advocaat in het kader van een fiscaal fraudedossier kan volgens diens collega Michel Maus op termijn een probleem vormen.
“Het gevolg kan zijn dat elke parketmagistraat van de lagere en hogere niveaus zich geroepen zal voelen om advocaten te dagvaarden in vervlogen dossiers”, vreest de professor fiscaal recht (UA). “Dan zijn we echt wel ver van Justitie.”
In dit dossier beroepen twee ondernemers zich op de adviezen van het beurshuis Petercam en het advocatenkantoor Tiberghien om zich te verdedigen. Het parket vervolgde daarop de fraudeurs, maar ook Petercam, Tiberghien en een van zijn medewerkers. Petercam deed een schikking met de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) van naar verluidt 700.000 euro.
De Gentse strafrechter heeft het advocatenkantoor veroordeeld voor valsheid in geschrifte. De medewerker kreeg drie maanden gevangenisstraf met uitstel. “Ik ken die collega als een van de meest voorzichtige in de sector”, verdedigt Maus. “Er is trouwens speling tussen het advies van de advocaat en de manier waarop de cliënt het uitvoert.”
Maus vreest een precedent. “Ik denk dat heel wat fiscalisten diep zullen nadenken over de adviezen die ze ooit verstrekt hebben”, klinkt het. “Een voorbeeld zijn de regularisatiedossiers. Heel wat cliënten wilden enkel de inkomsten uit zwarte vermogens van de voorbije zeven jaar regulariseren. Veel advocaten wezen hen erop dat het zwart vermogen zelf ook geregulariseerd moest worden, wat de meeste cliënten hebben geweigerd. In een uiterste redenering zou het parket nu de advocaat kunnen vervolgen als die sommen naar boven komen. Hij heeft die cliënt binnen die redenering immers begeleid en dus zelf ook meegewerkt aan het witwassen van fiscale fraude. Als die argumentatie wordt gevolgd, wordt fiscaal advocaat een knelpuntberoep.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier