Luc Coene (NBB): ‘België moet 14 miljard euro besparen’

© belga
Alain Mouton
Alain Mouton Redacteur bij Trends

Om tegen 2017 een structureel begrotingsoverschot te boeken, moet België de komende vier jaar 14 miljard euro. Dat zegt Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank.

Eerst het goede nieuws: de economische vooruitzichten voor België zien er wat beter uit. Volgens de jongste cijfers van de Nationale Bank zou de Belgische economie dit jaar met 1,3 procent groeien. Voor 2013 wordt zelfs 1,6 procent vooropgesteld.

Dat zou te danken zijn aan een betere binnenlandse vraag en een sterkere export. De cijfers van de Nationale Bank liggen in de lijn van die van het Planbureau, al was daar sprake van 1,4 procent groei dit jaar en 1,8 procent volgend jaar.

Over de sanering van de overheidsfinanciën is Luc Coene duidelijk: België moet tegen 2017 een structureel begrotingsoverschot boeken. Tenminste, dat is wat de Europese Commissie vraagt. Om die doelstelling te halen moet tussen 2014 en 2017 14 miljard euro worden bespaard. Het nominale begrotingstekort zou de komende twee jaar amper evolueren: van 2,6 procent in 2014 naar 2,8 procent in 2015.

De betere economische groei is natuurlijk een steuntje in de rog voor de sanering van de overheidsfinanciën, stelt Luc Coene. Bovendien zou de arbeidsmarkt het opnieuw beter moeten doen. Dit jaar komen er volgens de Nationale Bank 12.000 jobs in België bij, volgend jaar 21.500. Dat is een goed resultaat omdat de beroepsbevolking groeit en er dus sowieso meer mensen zich op de arbeidsmarkt aanbieden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content