Leterme wil sociale dialoog snel heropstarten

Premier Leterme ziet mogelijkheden om op korte termijn de sociale dialoog tussen werkgevers en werknemers opnieuw op gang te krijgen.

Dat zei Leterme na afloop van zijn overleg met de vakbonden maandagochtend. Maandagnamiddag praat hij met de werkgevers.

Kloof Leterme benadrukte dat het sociaal overleg erg belangrijk is om de druk op de arbeidsmarkt en het ondernemerschap te kunnen counteren.

“Een economie zoals de Belgische economie heeft die sociale dialoog echt nodig,” zei de premier. “Er zijn natuurlijk meningsverschillen, maar het is aan de regering om die kloof te dichten.”

Positief

De vakbonden reageren positief op de oproep tot dialoog en zijn bereid om hun verantwoordelijkheid te nemen.

“Wat ons betreft is het belangrijk om door te gaan met de onderhandelingen. Het is nu afwachten of de ondernemers evengoed die bereidheid tonen,” reageert Luc Cortebeeck van ACV achteraf.

Standpunten

“We hebben elk onze standpunten duidelijk gemaakt de afgelopen weken”, aldus Cortebeeck. “Ik neem aan dat we nu terug naar de orde van de dag kunnen overgaan en met het sociaal overleg kunnen beginnen.”

Leterme heeft de bonden en werkgevers tot begin maart de tijd gegeven voor informele contacten. Daarna is het de bedoeling om weer met zijn allen aan tafel te schuiven bij de premier.

Slagkracht Terwijl Leterme overlegde, zei SP.A-voorzitster Caroline Gennez op Radio 1 dat er nood is aan een slagkrachtige overheid die keuzes maakt én aan een herstel van het vertrouwen tussen vakbonden en werkgevers. “Ik zie helaas geen slagkrachtige overheid”, aldus Gennez.

Wat betreft het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden, hét hete hangijzer van het sociaal overleg, vindt Gennez het normaal dat de arbeiders meer vragen.

“We hebben de slechtste ontslagregeling van heel de EU, de sociale bescherming van arbeiders moet verbeterd worden.”

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo is het daarmee eens, maar hij stelt dat puur activerende maatregelen, zoals een betere afstemming van werk en gezinsleven en een nauwgezette opvolging van werklozen, de oplossing moeten zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content