Lagarde (IMF) roept op tot actie

© Reuters

Volgens Christine Lagarde, topvrouw bij het IMF, moet er dringend werk worden gemaakt van de geplande financiële hervormingen. Dat zei Lagarde tijdens een toespraak in het Canadese Toronto.

Volgens Christine Lagarde, topvrouw bij het IMF, moet er dringend werk worden gemaakt van de geplande financiële hervormingen. Dat zei Lagarde maandag tijdens een toespraak in het Canadese Toronto.

In haar toespraak in Toronto drong de directeur van het IMF Christine Lagarde er bij de wereldleiders op aan te ‘doen wat nodig is’ om het wereldwijde financiële systeem opnieuw op te bouwen. Dat systeem is nog steeds herstellende van de klappen die het kreeg door de financiële crisis van 2007 tot 2009, en raakte bovendien verder verzwakt door de schuldencrisis in de eurozone.

De wereldwijde financiële crisis heeft geleid tot een herziening van de regelgeving in elk onderdeel van het financiële stelsel, van derivaten tot kapitaalvereisten voor banken, luidt het. Maar volgens Lagarde werkt het mondiale financiële systeem nog steeds niet naar behoren. En dat valt te verklaren.

“Er zijn machtige bedrijven die zich verzetten tegen de nieuwe regelgeving, en hun verzet wordt steeds intenser,” zei Lagarde aan het Canadian International Council. “Het is interessant om te zien hoe banken enzerzijds verklaren dat de nieuwe regels te belastend zijn, terwijl ze anderzijds miljoenen dollars besteden aan lobbywerk om diezelfde regels te ondermijnen,” voegde ze eraan toe.

Lagarde wil zien dat de financiële instellingen die als ’too big to fail’ beschouwd worden vooruitgang boeken, en dat de de regulatoren daarbij hun regels op elkaar afstemmen.

“De meeste landen hebben toegezegd om de nieuwe regelgeving op zijn minst gedeeltelijk toe te passen, terwijl andere landen nog een stap verder zijn gegaan via een verankering in het nationaal beleid,” zei Lagarde. “De uitdaging bestaat er nu in om gezamenlijk het hervormingstraject tot een goed einde te brengen,” aldus de IMF-topvrouw. (Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content