Karel Van Eetvelt (Unizo): ‘Meerwaardebelasting is aanslag op ondernemers’

Karel Van Eetvelt © belga

Unizo-topman Karel Van Eetvelt is niet te spreken over het CD&V-voorstel voor de invoering van een meerwaardebelasting op aandelen. Van Eetvelt spreekt van ‘een aanslag op ondernemers’.

“Dit gaat opnieuw de hardst werkende middenklasse treffen”, aldus Van Eetvelt in De Ochtend op Radio 1.

De topman van werkgeversorganisatie Unizo betreurt de impasse rond de begroting en de socio-economische hervormingen. “Voor mensen die vooruit willen is dit heel droevig. De stilstand helpt niemand vooruit. Dit is voor niemand goed”, aldus Van Eetvelt.

Van Eetvelt heeft weinig begrip voor de koppeling tussen de verlaging van de vennootschapsbelasting – iets waar Unizo al langer op aandringt – en de invoering van meerwaardebelasting. “Zo’n koppelingen worden gemaakt door mensen die niet met hun voeten in de realiteit staan”, klinkt het. Ook inhoudelijk kan het voorstel voor een meerwaardebelasting volgens Van Eetvelt niet door de beugel. “Ik heb veeleer het gevoel dat de meerwaardebelasting vertrekt vanuit een vorm van jaloezie, bij mensen die niet beleggen en niet investeren in bedrijven, die ook niet weten wat dat met zich meebrengt en denken ‘laat ons dat maar eens aanpakken'”.

De Unizo-topman schuwt de harde woorden niet en noemt het voorstel zelfs ‘een aanslag op ondernemers’. “Dit is geen belasting die de hogere vermogens in ons laat een bijdrage zal laten leveren. De vennootschappen, waar de grote vermogens zitten, blijven gespaard. Het is een belasting die de hardst werkende middenklasse opnieuw treft.”

Ook Hans Maertens, topman van wergeversorganisatie Voka, liet eerder al zijn teleurstelling blijken over het denkspoor van de meerwaardebelasting. “Wat nu op tafel ligt is slecht voor de economie. De meerwaardebelasting vernietigt risicokapitaal en is voor ons onbespreekbaar”, aldus Maertens. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content