Internetverbod voor illegaal downloaden valt niet onder piraterij-akkoord (De Gucht)

© Belga

Europa zal niet aanvaarden dat surfers van het internet worden gegooid omdat ze illegaal downloaden. Zo heeft eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht de onrust onder Europarlementsleden over de onderhandelingen over een akkoord tegen namaak en piraterij (ACTA) proberen wegnemen.

Het Europees Parlement eiste woensdag in een resolutie meer informatie over de onderhandelingen. De beslotenheid van de gesprekken werkt immers de geruchten in de hand. Zo lanceerde de Europese privacybeschermer onlangs de waarschuwing dat het akkoord zou kunnen leiden tot een internetverbod voor surfers die betrapt worden op illegaal downloaden.

“De Europese Unie zal niet aanvaarden dat ACTA ons verplicht om mensen af te sluiten van het internet omwille van illegaal downloaden”, verzekerde De Gucht de Europarlementsleden. De aanpak ervan verschilt momenteel van lidstaat tot lidstaat en de Commissie is niet zinnens een gemeenschappelijke Europese benadering door te drukken.

De Commissie onderhandelt al enige tijd met onder meer de Verenigde Staten, Zwitserland, Japan en Zuid-Korea over een betere bescherming van de intellectuele eigendomsrechten. Sinds het verdrag van Lissabon beschikt het Europees Parlement over een hefboom om internationale akkoorden te kelderen.

De Gucht beloofde de Europarlementsleden alvast doorgedreven briefings. Ontwerpteksten doorspelen kan hij echter niet. De Belgische eurocommissaris beloofde echter dat hij bij de overige onderhandelaars gaat lobbyen om de teksten vrij te geven.

“Het is in ieders belang duidelijk te weten waarover de onderhandelingen gaan, en nog belangrijker, waarover ze niet gaan”, zei De Gucht. Zo weerlegde hij ook de stelling dat ACTA de toegang tot generische medicijnen zou belemmeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content