Ingrid Lieten wil waterstofprojecten

© belga

Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten (sp.a) wil tegen 2012 een aantal concrete demonstratieprojecten met waterstoftoepassingen in het maritieme en logistieke vervoer. Dat meldt het weekblad Trends.

Bij wijze van stimulans belooft de minister dat de administratieve procedures voor de nodige vergunningen vlot zullen verlopen. De wetgeving is vaak nog onduidelijk omdat het om een nieuwe technologie gaat.

De minister wil tegen 2012 ook specifieke onderwijs- en opleidingsprogramma’s in zeven hogescholen over het gebruik van motoren en brandstofcellen op waterstof. Het gaat om hybride systemen van waterstof en batterijen. Van Hool bouwde al een waterstofcelbus die de hoogste energie-efficiëntie heeft in Europa.

Vorige week werd in Lilo gestart met de bouw van de grootste testfaciliteit van brandstofcellen ter wereld. Overtollige waterstof van een Solvay-fabriek in de Antwerpse haven wordt er omgezet in elektriciteit. Solvay financiert meer dan 70 procent van de totale investering van vijf miljoen euro. Solvicore, een joint venture tussen Umicore en Solvay, levert de membranen en katalysatoren; het Nederlandse Nedstack doet de assemblage van dit eerste demonstratieproject.

Er zijn in Vlaanderen al heel wat bedrijven die waterstofgeneratoren maken, dieselmotoren ombouwen tot waterstofmotoren, brandstofcellen en volledige brandstofcelsystemen ontwikkelen. 35 van hen – kmo’s, multinationals, en ook kenniscentra in hogescholen en universiteiten – hebben zich onder het voorzitterschap van Umicore gegroepeerd in het Vlaams Samenwerkingsverband Waterstof en Brandstofcellen (VSWB). Dit Vlaamse netwerk maakt deel uit van het WaterstofNet dat tientallen spelers omvat uit Vlaanderen en Zuid-Nederland.

Het IWT (Instituut voor Wetenschappelijk en Technologisch onderzoek) beschikt over 14 miljoen euro om grote Vlaamse demonstratieprojecten mee te financieren, maar kleinere projecten worden voortaan gerealiseerd met samengebrachte lidgelden van VSWB.

E.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content