IMF: ‘Overheidsschuld stijgt dit jaar tot 101,5 procent van het wereldwijde bbp’
De overheidsschulden zullen dit jaar wereldwijd stijgen naar een ongekend hoog peil. Dat zeggen IMF-hoofdeconoom Gita Gopinath en Vitor Gaspar, die bij het IMF het hoofd is van al het onderzoek naar fiscale zaken, vrijdag in een IMF-blog.
Het IMF verwacht dat de totale overheidsschuld in 2020 zal stijgen tot 101,5 procent van het wereldwijde bbp, hoger zelfs dan de pieken in de periode na de Tweede Wereldoorlog.
Begroting en gezondheid
Ondanks de oplopende overheidsschuld oordelen de experts van het IMF dat het gezondheidsaspect moet blijven primeren. Daarnaast is het zaak voor de overheden om te blijven inzetten op een ondersteunend en flexibel begrotingsbeleid tot er een duurzame uitweg is gevonden uit de crisis, ook al betekent dit dat de overheidsschuld in een pessimistisch scenario nog verder kan oplopen. Doen ze dat niet en trappen ze vanuit een economische bezorgdheid te hard op de uitgavenrem, dan zetten ze het economische herstel van hun land op het spel, waarschuwen Gopinath en Gaspar.
De IMF-medewerkers erkennen dat het om een moeilijk evenwicht gaat: de regeringen moeten proberen hun door de coronapandemie getroffen economie op een duurzame manier te stimuleren zonder dat hun overheidsschuld naar een onhoudbaar peil stijgt.
Stabilisering in 2021
Alles samen zouden de regeringen wereldwijd bijna 11.000 miljard dollar hebben uitgegeven om de gezinnen en bedrijven te steunen, aldus het IMF. Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat de wereldwijde overheidsschuld zal stabiliseren in 2021, met uitzondering dan van de Verenigde Staten en China, maar de organisatie roept niettemin op tot waakzaamheid. Zo blijft de onzekerheid rond de economische prognoses erg groot en is de situatie verschillend van land tot land.