Alain Mouton

‘Horeca en handel zullen belangrijk blijven in Brussel’

Alain Mouton Journalist

De Brusselse handels-en horecazaken hebben in de eerste drie dagen van het verhoogde terreurniveau gemiddeld 2750 euro schade geleden. “Zij kunnen zich geen langdurige financiële aderlating meer permitteren”, reageert Alain Mouton, redacteur bij Trends.

“Met enkele lokale handelaars aan het lunchen Bar Bik. Ook winkels zijn open. Iedereen van harte welkom,” twitterde Unizo-topman Karel Van Eetvelt gisteren. Hij reageerde daarmee op de verontrustende signalen van handelaars en horeca-uitbaters in Brussel, sinds vorig weekend werd beslist het terreurniveau daar op te trekken naar niveau vier. Meteen daalde het aantal bezoekers aan de Brusselse horecazaken en winkels drastisch. Volgens Unizo zijn er handelszaken waar amper nog klanten over de vloer komen. In de hotelsector is sprake van 50 à 70 procent annuleringen, in restaurants en tavernes lopen die op tot 90 procent.

De horeca hield relatief goed stand, al is daar in Brussel-stad onlangs verandering in gekomen nadat een aantal straten in het centrum verkeersvrij werd gemaakt

Volgens Unizo sloot één op de vijf zaken de deuren en bedroeg de economische schade in de eerste drie dagen van het verhoogde terreurniveau gemiddeld 2750 euro per winkel. In de negentien gemeenten van het Brussels Gewest zijn 6879 horecazaken en 10.345 winkels gevestigd.

De horeca en de handel in Brussel hadden het al moeilijk en kunnen zich geen langdurige financiële aderlating permitteren. De commerciële sector in Brussel heeft het aantal banen de voorbije jaren gestaag zien dalen. Een doorlichting van de Brusselse economie door KBC-econoom Johan Van Gompel leert dat het aandeel van de handel en de horeca in de totale toegevoegde waarde van de Brusselse economie de voorbije twintig jaar is gedaald van 15 naar zo’n 12 procent.

De horeca hield relatief goed stand, al is daar in Brussel-stad onlangs verandering in gekomen nadat een aantal straten in het centrum verkeersvrij werd gemaakt. Enkele hotels zagen hun omzet daardoor dalen. Het probleem van de handelszaken is ernstiger. Van Gompel wijst in zijn studie op de toenemende retailvoorzieningen in de Rand. “Bovendien zijn heel wat handelsactiviteiten in de stad kwetsbaar door de sterke onderlinge concurrentie en, in sommige buurten, de afhankelijkheid van een lokaal weinig koopkrachtig publiek,” schrijft Van Gompel.

Maar het is opletten voor doemdenken: de omzetdaling is tijdelijk. In Brussel zullen de horeca en de handel belangrijk blijven. De aanwezigheid van multinationals, de Europese wijk en de internationale instellingen hun duizenden werknemers zorgen daarvoor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content