Griekse crisis: Juncker legt laatste voorstel op tafel

© reuters

Jean-Claude Juncker zal vandaag een nieuw voorstel op tafel leggen om een faillissement van Griekenland te vermijden. ‘De deur staat open om verder te onderhandelen’, klinkt het bij de Europese Commissie.

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zal maandagmiddag nieuwe voorstellen doen aan de Grieken. Dat heeft Europees Commissaris voor Financiën Pierre Moscovici gezegd op de Franse radiozender RTL. Volgens Moscovici is er ook nog “marge voor onderhandelingen”. “Juncker zal de te volgen weg aanwijzen. Ik hoop dat iedereen zich inzet om een compromis te vinden”, aldus Moscovici.

“Juncker zal de te volgen weg aanwijzen. Ik hoop dat iedereen zich inzet om een compromis te vinden”, aldus Moscovici. Volgens hem moet er verder gepraat worden en staat de deur voor de Commissie open voor verdere gesprekken. Over de inhoud van het nieuwe voorstel is nog niets bekend.

Volgens Moscovici stond Athene “op enkele centimetes” van een akkoord met zijn schuldeisers op het moment dat de onderhandelingen zaterdag werden afgebroken na de aankondiging van de Griekse premier Alexis Tsipras over een referendum op 5 juli. Daarop werd beslist het steunprogramma aan Griekenland niet te verlengen. Nu dreigt Athene zijn schuld van 1,5 miljard euro, die het tegen het einde van de maand moet aflossen, niet te kunnen terugbetalen.

Nu het steunprogramma niet verlengd wordt, ziet Griekenland zich genoodzaakt zijn banken te sluiten tot zes juli en geldafhalingen tot dan te beperken tot 60 euro per dag. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content