‘Griekenland heeft akkoord met trojka’

© belga

Griekenland heeft een akkoord bereikt met zijn schuldeisers over een besparingsplan. Dat meldt de Griekse premier Antonis Samaras.

Griekenland heeft een akkoord bereikt met zijn schuldeisers over een besparingsplan. Dat meldt de Griekse premier Antonis Samaras.

Zonder akkoord met de trojka (EU, ECB en IMF) krijgt Griekenland geen toegang tot een volgende schijf noodsteun. De Griekse premier meldt nu dat de onderhandelingen over besparingsmaatregelen én over de begroting voor 2013 zijn afgerond. Details over wat de Griekse burger te wachten staat, wilde Samaras niet prijsgeven.

Volgens de Griekse premier kan Griekenland dankzij het akkoord wel degelijk in de eurozone blijven.

De onderhandelingen met de trojka hebben vier maanden geduurd. De Griekse regering ziet zich verplicht 13,5 miljard euro te besparen in ruil voor een schijf van 31,5 miljard euro noodsteun.

Woensdag legt de Griekse regering de begrotingsopmaak voor 2013 voor aan het parlement, dat nog zijn goedkeuring moet geven. Problemen worden er niet verwacht, aangezien de regering-Samaras over een comfortabele meerderheid van 176 zetels op 300 beschikt.

Toch heeft de kleine regeringspartij Dimar al aangekondigd tegen de besparingsplannen te zullen stemmen. Hoewel Dimar slechts over 16 zetels beschikt, is het veto geen goed nieuws voor de breekbare Griekse coalitie. Zo hebben al leden van de andere ‘kleine’ regeringspartij – het socialistische PASOK – ermee gedreigd te zullen tegenstemmen. De partijvoorzitter van zijn kant spoort zijn leden aan voor het plan te stemmen om de stabiliteit in Griekenland te verzekeren.

Op 12 november komen de ministers van Financiën van de eurozone bijeen om het Grieks besparingspakket in detail te bespreken. Mogelijk komt er al een eerste overleg op 8 november. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content