Fiscus heeft het op bedrijfsleiders gemunt

© Thinkstock

Bedrijfsleiders en zelfstandigen worden spectaculair meer gecontroleerd door de fiscus. Loontrekkenden worden plots veel minder gecontroleerd.

De fiscus heeft vorig jaar een derde meer bedrijfsleiders gecontroleerd dan in 2011. Ook de zelfstandigen liepen extra in het vizier, terwijl de loontrekkenden een vijfde minder controles moesten ondergaan. Dat schrijft De Standaard.

In totaal werden vorig jaar 227.679 belastingaangiftes van bedrijfsleiders gecontroleerd. Dat is een derde meer dan in 2011. Het gaat om de aangiftes van zaakvoerders en bestuurders van vennootschappen die met het bedrijf geen arbeidsovereenkomst hebben.

Databases

Daarbij ging ook extra aandacht naar de bedrijfsleiders waarvan de inkomsten helemaal niet stroken met hun uitgavenpatroon. “We kunnen perfect zien met wat voor een auto iemand rijdt of in wat voor huis hij woont”, luidt het. De fiscus kan die link leggen door allerlei databases met elkaar te linken.

Van al die gecontroleerde bedrijfsleiders zagen er uiteindelijk ruim 45.000 hun belastingaangifte gewijzigd worden, of ruim 27 procent meer dan het jaar voordien. Samen hadden ze volgens de fiscus voor iets meer dan 300 miljoen euro te weinig inkomsten aangegeven of ruim 6.600 euro per belastingplichtige.

Ondanks het feit dat er meer bedrijfsleiders ‘gepakt’ werden, ligt dat totale bedrag wel 8 miljoen euro lager dan het jaar voordien.

Ook de zelfstandigen liepen vorig jaar iets meer in het oog van de fiscus. Zij zagen het aantal controles toenemen met 8 procent. Ruim 430.000 zelfstandigen kregen een oppervlakkige of grondige controle. Opvallend is dat ondanks die gestegen controles, het aantal aangiftes van de zelfstandigen dat gewijzigd werd toch licht daalde.

De loontrekkenden – nog altijd veruit de grootste groep – werden vorig jaar dan weer een pak minder gecontroleerd dan het jaar voordien. Zij moesten zowat twintig procent minder controles ondergaan.

Vorig jaar werden bijna 650.000 aangiftes minder gecontroleerd van loontrekkenden en tegenover 2010 gaat het bijna om een miljoen aangiftes minder. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content