Fed verlengt ‘Operation Twist’

© reuters

De Amerikaanse centrale bank (Fed) neemt maatregelen om de langetermijnrente te drukken en de economie aan te zwengelen.

De Fed gaat dus de zogenaamde ‘Operation Twist’ verlengen, waarbij langetermijnobligaties worden aangekocht en voor hetzelfde bedrag kortetermijnobligaties worden verkocht.

De Fed mikt voor die ruiloperatie tot het einde van dit jaar op een bedrag van 267 miljard dollar, of omgerekend 210 miljard euro. Via Operation Twist wil de Amerikaanse centrale bank de langetermijnrente drukken, wat het onder meer de bedrijven makkelijker moet maken om te investeren. Ook de vastgoedmarkt kan er baat bij hebben.

Een ingreep van de Fed werd algemeen verwacht, aangezien de Amerikaanse economie aan bloedarmoede begint te lijden. Maar het zijn niet enkel de weinig bemoedigende cijfers over werkgelegenheid en gezinsuitgaven binnen de VS die de Fed zorgen baren. De Amerikaanse centrale bank liet eerder al verstaan beducht te zijn voor een escalatie van de Europese schuldencrisis.

De Fed bevestigt woensdag ook dat het lagerentebeleid – van 0 tot 0,25 procent – op zijn minst tot eind 2014 wordt voortgezet. (Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content