Europese Commissie wil nieuwsgierige zakenadvocaten blokkeren

© belga

De Europese Commissie wil de transparantie bij Europese instellingen beperken omdat zakenadvocaten er misbruik van maken.

In een gesprek met de online nieuwssite EUobserver zei woordvoerder Antony Gravily dat de meeste verzoeken om documenten komen van “advocaten die optreden voor grote bedrijven” en “gekke ngo’s”. Die laatste “denken dat het leuk is de tijd van de ambtenaren te verspillen”.

“Advocaten in grote mededingingszaken trachten commercieel gevoelige informatie te verkrijgen via de achterdeur”, zegt Gravily. “Als dat lukt, stappen de slachtoffers naar de rechtbank om van ons miljoenen te eisen. En ze zouden winnen.” Er circuleert een voorstel om het inzagerecht – vastgelegd in Verordening 1049 – te beperken als de ambtenaar vermoedt dat de informatie schade zou berokkenen.

Luc Gyselen, advocaat bij het in mededingingsdossiers gespecialiseerde kantoor Arnold & Porter en een gewezen topambtenaar van DG Mededinging van de Commissie, wijst erop dat Verordening 1049 bedoeld is om meer transparantie te creëren in de Europese besluitvorming. “Af en toe trachten de al dan niet effectieve slachtoffers van een kartel via deze Verordening gegevens te verzamelen om een collectieve dagvaarding op te starten. Dat gebeurde ook in de tijd dat ik nog voor de Commissie werkte. Dergelijke pogingen worden meestal afgewenteld op basis van een artikel in diezelfde Verordening.” (H.B.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content