Europese Commissie vindt discriminerende belastingvoordelen in ARKimedes-fonds

© belga

Volgens de Europese Commissie bezondigt Vlaanderen zich aan discriminerende belastingvoordelen die verbonden zijn aan investeringen in de ARKimedesfondsen.

In Vlaanderen kunnen starters en kmo’s die op zoek zijn naar risicokapitaal aankloppen bij officieel erkende private risicokapitaalverschaffers of ARKIV’s. Voor elke euro die een ARKIV beslist te investeren, legt de Vlaamse overheid een euro bij. Op die manier wil Vlaanderen het aanbod aan risicokapitaal voor kmo’s verdubbelen.

De beschikbare middelen komen uit twee zogenaamde ARKimedesfondsen. Het eerste fonds, dat in 2005 werd opgericht, beschikt over 111,1 miljoen euro. Het tweede werd opgericht in 2010 en heeft 100 miljoen euro beschikbaar. Het eerste fonds haalde in september 2005 110 miljoen euro op bij het publiek via de uitgifte van aandelen en obligaties.

Wie aandelen kocht en belastingen betaalt in het Vlaams gewest had recht op een vermindering van de personenbelasting voor 35 procent van de uitgifteprijs van 250 euro per aandeel.

Andere Europeanen kunnen er geen gebruik van maken, zelfs niet wanneer ze hier belastingplichtig zijn. Binnen de twee maanden moet Vlaanderen de regeling aanpassen. In het andere geval komt de zaak voor het Europees Hof van Justitie met mogelijk sancties tot gevolg. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content