Europa wil dat aandeelhouders meer grip krijgen op toplonen bestuurders

© belga

De Europese Commissie wil de aandeelhouders van beursgenoteerde bedrijven meer zeggenschap geven over de toplonen die er aan bestuurders worden uitbetaald.

Om het schadelijke kortetermijndenken te vermijden, moeten aandeelhouders sterker betrokken worden bij de ondernemingen waarin ze beleggen, verduidelijkt eurocommissaris Michel Barnier in een persbericht.

Het is de bedoeling dat die sterkere betrokkenheid buitensporige risico’s aan banden legt. “Daartoe moeten aandeelhouders naar behoren zeggenschap over het bestuur kunnen uitoefenen, met inbegrip van een bindende ‘say on pay’,” luidt het.

Concreet viseert de Commissie de circa 10.000 ondernemingen die op de Europese beurzen genoteerd staan. De voorgestelde regels zouden hen dwingen het verloningsbeleid te laten stemmen door de aandeelhouders, inclusief een maximaal beloningsniveau voor de bestuurders. Een maximumgrens voor de verloning van de bestuurders meldt de Commissie niet.

Aandeelhouders zouden dus wel het recht hebben om jaarlijks te stemmen over het verloningspakket van de bestuurders , maar het zou de taak van de onderlinge lidstaten van de EU zijn om te beslissen wat er gebeurt als het voorgestelde verloningspakket wordt verworpen.

Volgens Alexandra Beides, advocaat bij Linklaters, verschillen de EU-landen op dit moment te veel in hun benadering over de verloning van bestuurders, zodat het ‘voorstel van de EU een meer gelijk speelveld kan creëren’.

In haar voorstel bepaalt de Europese Commissie ook dat de bestuurders de aandeelhouders moeten kunnen verduidelijken hoe het beleid de langetermijnbelangen en de duurzaamheid van het bedrijf zullen dienen.

De Europese Commissie eist bovendien duidelijkheid ten aanzien van de werknemers. Zo moeten bedrijven onder het voorstel uitleggen hoe hun loon- en arbeidsvoorwaarden passen in het beleid, inclusief de verhouding tussen het loon van de gemiddelde werknemer en dat van de bestuurders.

Bij de aandeelhouders moeten de institutionele beleggers dan weer transparanter zijn over hun investeringskeuzes en de manier waarop ze werken aan de betrokkenheid in de ondernemingen in kwestie.

Europa verlangt ook een kader dat aandeelhouders makkelijker identificeerbaar maakt. Met een kleine helft aan grensoverschrijdende beleggingen moet dat het uitoefenen van hun stemrecht makkelijker maken. (Belga/Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content