Eurogroep akoord over voorwaarden voor noodsteun aan banken

© Reuters

Europese banken zullen een direct beroep kunnen doen op het Europees noodfonds. De ministers van Financiën van de eurolanden zijn het eens geraakt over de voorwaarden daarvoor.

De voorzitter van de eurogroep, minister Jeroen Dijsselbloem, sprak van een van de belangrijke bouwstenen van een bankenunie.

Het noodfonds (ESM), dat werd opgericht om eurolanden in financiële problemen te ondersteunen, zal 60 miljard euro beschikbaar stellen voor Europese banken. Zo blijft er voldoende kapitaal over in het noodfonds om in de toekomst mogelijk eurolanden te helpen. Maar Dijsselbloem zei na afloop van het overleg dat het bedrag hoger kan worden als dat nodig blijkt te zijn. Volgens de directeur van het ESM, Klaus Regling, is de 60 miljard voldoende.

Herkapitalisatie

Directe steun voor banken (zogenoemde herkapitalisatie) uit het ESM komt er zodat de kosten van het redden van financiële instellingen niet meer op de schouders van de belastingbetaler terechtkomen. Maar herkapitalisatie is alleen mogelijk als er een toezichthouder op de Europese bankensector is. Volgens Regling kan het herkapitalisatie-instrument in het tweede kwartaal van 2014 klaar zijn.

De roep om directe herkapitalisatie kwam er nadat Spaanse banken in de problemen kwamen. Uiteindelijk klopte het land aan voor steun uit het ESM om zijn bankensector overeind te houden.

Met het nieuwe instrument in zicht, kan bijvoorbeeld Spanje ervoor kiezen om die steun om te zetten in een nieuw herkapitalisatie-pakket. De lidstaten hebben nu afgesproken dat geval voor geval bekeken zal worden of ‘oude afspraken’ omgezet kunnen worden.

Wie verliest geld?

Gekoppeld aan het nieuwe instrument zijn ook nog afspraken over wat er precies gebeurt als een Europese bank toch dreigt om te vallen. Daarover vergaderen de ministers van Financiën van alle EU-landen vrijdag. Deze regels bepalen onder meer wie geld zal verliezen en in welke volgorde als een bank het niet redt.

Dit politieke akkoord moet nu door een aantal nationale parlementen worden goedgekeurd. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content