EU-ministers akkoord over ontmanteling banken

© Belga

De Europese ministers van Financiën zijn het woensdagavond na meer dan twaalf uur onderhandelen eens geraakt over een eengemaakt systeem voor de ontmanteling van falende banken.

Het systeem is een essentiële pijler van de Europese bankenunie, een megaproject dat moet vermijden dat de belastingbetaler nog langer de factuur betaalt bij bankencrisissen.

Het systeem omvat een autoriteit met Europese en nationale vertegenwoordigers die beslist over het lot van kapseizende banken. Daarnaast komt er op termijn ook een Europees, door de banken gespijsd fonds dat een bijdrage kan leveren aan de kosten van de ontmanteling.

Cruciaal

Het eengemaakt afwikkelingssysteem is een cruciaal onderdeel van de Europese bankenunie. Eerder is al beslist dat de Europese Centrale Bank in november volgend jaar het toezicht over de banken in de eurozone zal overnemen. De uitbouw van een bankenunie moet het vertrouwen in de Europese bankensector aansterken na de crisis van de voorbije jaren.

Over het afwikkelingssysteem moeten nog onderhandelingen aangevat worden met het Europees Parlement. Gehoopt wordt dat er nog voor de Europese verkiezingen van mei volgend jaar een akkoord uit de bus komt. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content