‘EU kan problemen van Oekraïne niet oplossen’
Volgens Ruslandkenner Martin McCauley is Europa op dit moment niet in staat om de economie van Oekraïne op de rails te helpen, nu de economische vooruitzichten voor volgend jaar er opmerkelijk somber uitzien.
De Oekraiënse economie krimpt dit jaar met 7,5 procent. Dat is de slechtste prestatie sinds de Tweede Wereldoorlog, meldde de gouverneur van de centrale bank Valeria Gontareva dinsdag.
In een interview met de Russische nieuwssite RT stelt McCauley dat Kiev – ondanks het Europese onvermogen – op dit moment geen andere keuze rest dan het dictaat van Brussel te volgen om zijn economie weer op te bouwen.
Volgens McCauley is Oekraïne nu al failliet, en kan het dus maar beter hopen dat het IMF en de EU op de proppen komen met grotere leningen. Aangezien het land voor onbeperkte tijd fel zal lijden onder het conflict in het oosten van het land en in het noorden van de Krim, voorspelt de Ruslandkenner dat het op zijn minst vijf tot tien jaar zal duren vooraleer Oekraïne het hoofd boven water krijgt.
Hoewel president Petro Porosjenko eerder beloofde de lonen van de mensen omhoog te krikken, vreest McCauley dat de president die belofte zal moeten breken. Hij wijst daarbij onder meer op de veel te lage deviezenreserves van het land om die belofte waar te maken. Oekraïne blijft volgens hem dan ook in alle omstandigheden aangewezen op externe hulp van de EU en het IMF.
President Porosjenko wil dat visumvrij reizen naar de EU binnen de vijf maanden mogelijk wordt. Hoe waarschijnlijk is dat? Is dat iets wat Europa wil?
McCauley: “Het probleem is dat als je zonder visum kunt pendelen tussen Oekraïne en de EU, een groot aantal van de Oekraïners ervoor zal kiezen niet terug te keren en binnen de grenzen van de EU zal blijven. Landen zoals Groot-Brittannië bieden namelijk behoorlijke sociale uitkeringen, en bovendien liggen de uitkeringen in Groot-Brittannië hoger dan het gemiddelde loon in Oekraïne. Precies daarom denk ik niet dat reizen zonder visum weldra mogelijk wordt. Hoogopgeleide Oekraïners – uit de IT- en medische sector – zouden uiteraard welkom zijn in de EU, maar hun vaardigheden zijn veel meer nodig in Oekraïne zelf. In feite moet Oekraïne haar intellectueel kapitaal proberen te behouden in plaats van het aan te sporen om naar Europa te verhuizen.”
Porosjenko kondigde ook hervormingen van de overheidsinstellingen aan om aan de Europese normen te voldoen. Zal het de president lukken om Brussel te overtuigen?
McCauley: “Dat is iets waar de EU zeker zal op aandringen, net zoals het respecteren van de rechtsstaat, de mensenrechten en ga zo maar door. Het wordt dus heel belangrijk voor het beleid in Oekraïne om werk te maken van die hervormingen. Gebeurt dat niet, dan mag het de leningen waarop het hoopt en de hulp die het nodig heeft, vergeten. Kortom, Oekraïne heeft echt geen keus. Het land moet het dictaat van Brussel volgen. Brussel zal uiteindelijk beslissen welke stappen Oekraïne moet volgen, en welke wetten het land in acht moet nemen.”
McCauley wijst er in het interview met de Russische nieuwssite nog op dat de EU volgend jaar af te rekenen krijgt met ernstige problemen, wanneer de groei stagneert. De Ruslandkenner gaat ervan uit dat de EU op korte termijn beleefd en diplomatisch zal handelen tegenover Oekraïne, maar dat het Europese dictaat op lange termijn te zwaar zal wegen op het land.
“De EU kan de problemen van Oekraïne niet echt oplossen. Oekraïne moet weer bij zijn positieven komen en zijn eigen problemen oplossen,” besluit McCauley. (RT/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier