EU-Commissie wil dat Belgische overheid uitgavenplafonds invoert

België moet zijn openbare financiën verbeteren door een “stringenter” begrotingskader aan te nemen. Dat schrijft de Europese Commissie woensdag in een rapport over het Belgische stabiliteitsprogramma. Meer bepaald verwacht de Commissie van ons land dat het uitgavenplafonds invoert.

Het Belgische stabiliteitsprogramma slaat op de periode 2009-2012. Het werd eind januari ingediend nadat de Commissie België al twee keer had gevraagd zijn begrotingswerk over te doen. Geheel volgens de Europese logica wil België al in 2012 het tekort op de begroting doen dalen tot 3 procent, eerder ging de regering uit van 2013.

De Commissie verwacht van ons land dat het “verzekert” dat het voorziene tekort in 2010 (4,8 procent) effectief wordt gehaald. Voor de periode vanaf 2011 moeten de maatregelen worden gespecificeerd die voor de voorziene tekorten moeten zorgen (4,1 procent in 2011 en dus 3 procent in 2012). Voor de begroting 2012 is de Commissie van geen enkele maatregel op de hoogte.

Wat betreft de lange termijn moeten er structurele hervormingen ondernomen worden om de duurzaamheid van de openbare financiën te verbeteren. Onder meer via het creëren van uitgavenplafonds moet een strikter begrotingskader de kwaliteit van die openbare financiën verbeteren, luidt het advies van de Commissie nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content