Een jaar na de overstromingen: 75 procent van de slachtoffers is al volledig vergoed

Beeld uit Pepinster na de overstromingen. (27 juli 2021) © Belga Image

Bijna een jaar na de zware overstromingen die ons land vorig jaar troffen van 14 tot 16 juli staan nog slechts tien procent van de schadedossiers open. Liefst drie kwart van de slachtoffers werd al volledig vergoed. Dat blijkt uit de balans die Assuralia, de Beroepsvereniging van Verzekeringsondernemingen, maandag opmaakte.

Van alle schadedossiers die werden geopend na de overstromingen is vandaag 90 procent quasi volledig afgehandeld. Zo werd al 75 procent slachtoffers volledig vergoed door hun verzekeraar voor het deel waarvoor ze verzekerd was. De overige vijftien procent van de verzekerden krijgt nog een resterend bedrag uitbetaald na voorlegging van facturen voor de uitvoering van de werkzaamheden.

In totaal hebben de verzekeraars in de drie gewesten al 1,7 miljard euro uitbetaald. Gemiddeld gaat het om ongeveer 30.000 euro per dossier, al kan dat in de zwaar getroffen gebieden stevig oplopen.

‘Ik denk dat het om een zeer correcte statistiek gaat. Onze verzekeraars hebben in die eerste periode dag en nacht gewerkt om zo snel mogelijk een oplossing te vinden voor de schade en het leed van de verzekeraar’, stelt Hein Lannoy, CEO van Assuralia.

Tien procent van de dossiers moeten nog afgerond worden. Binnen deze dossiers lopen nog gesprekken over het totaalbedrag van de vergoedingen. De betrokkenen ontvingen al voorschotten, maar in deze gevallen staan de dossiers nog open omdat er nog bewijsstukken ontbreken, er meerdere expertises nodig zijn na afloop van het drogen van de gebouwen of omdat aannemers overbevraagd zijn.

Partner Content