‘Duitsland wil ook bankroet Griekenland in eurozone houden’
De Duitse regering werkt naar verluidt aan een plan om Griekenland – ook in het geval van een faillissement – in de eurozone te houden.
Volgens het Duitse weekblad Die Zeit zou de Duitse regering Griekenland – in geval van een bankroet – enkel binnen de eurozone kunnen houden als het noodlijdende euroland zijn Europese partners volledige medewerking verleent en de gevraagde hervormingen doorvoert.
Griekenland is nog steeds in erg moeizame onderhandelingen verwikkeld met zijn internationale geldschieters – de Europese Commissie, de ECB en het IMF. Ze hopen tegen 24 april, wanneer de Europese ministers van Financiën elkaar ontmoeten in de Letse hoofdstad Riga, een akkoord te bereiken over bijkomende economische hervormingen. Pas dan zou de resterende 7,2 miljard euro aan noodhulp vrijgegeven kunnen worden.
Als er geen akkoord bereikt wordt en Griekenland bij gebrek aan vers geld zijn betalingsverplichtingen niet meer kan nakomen, zou een gedwongen en chaotisch vertrek uit de eurozone volgens sommigen onvermijdelijk zijn.
Zover wil de Duitse regering het dus niet laten komen, weet Die Zeit. Als Athene zijn schulden niet meer kan aflossen, zou de Europese Centrale Bank de geldkraan voor de Griekse banken toch niet dicht hoeven te draaien. De gestelde voorwaarde is dat de Grieken zich “fundamenteel coöperatief” tonen en bereid zijn hun hervormingen (eindelijk) door te voeren.
Als de Grieken dat niet willen doen, zou de regering-Merkel een Grexit niet meer tegenhouden. Athene zou in dat geval wel financieel geholpen worden om de overgang naar een eigen munt niet al te bruusk te laten verlopen. Een woordvoerster van minister van Financiën Wolfgang Schäuble wil de berichtgeving van Die Zeit niet becommentariëren. “Wat de bondsregering wil, is dat de eurozone gehandhaafd en versterkt wordt.” Ze voegt er wel aan toe dat het uitgesloten is dat de noodhulp nog deze maand wordt vrijgegeven. (Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier