Duitsland krijgt minimumloon van 8,50 euro per uur

© belga

In Duitsland wordt voor het eerst een wettelijk minimumloon – van 8,5 euro bruto per uur – ingevoerd. De Duitse regering heeft daarvoor het licht op groen gezet.

Concreet wordt het wettelijk minimumloon in de grootste economie van Europa vanaf 1 januari van kracht voor alle werknemers in heel Duitsland. Maar er zijn uitonderingen.

Zo geldt de wettelijke bepaling niet voor langdurig werklozen die voor 6 maanden een job vinden, voor jongeren onder de 18 jaar en ook niet voor stagiaires.

Bovendien kunnen werkgevers tot eind 2016 een lager loon uitbetalen, tenminste als dat werd vastgelegd in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao).

‘Vier miljoen mensen krijgen loon dat ze verdienen’

Volgens de Duitse minister van Werk Andrea Nahles is het wettelijk minimumloon van 8,5 euro in de eerste plaats goed nieuw voor wie hard werkt. Dat betekent dat vier miljoen mensen eindelijk het loon krijgen dat ze verdienen, aldus de minister. “Bovendien is het goed voor de cohesie in Duitsland,” voegde ze eraan toe.

De invoering van een minimumloon was een van de grote politieke doelstellingen van de Duitse sociaaldemocraten tijdens het coalitieoverleg met de christendemocraten. Kanselier Angela Merkel toonde zich bij de verkiezingsstrijd tegenstander van het wettelijk minimumloon, maar moest uiteindelijk toegeven om de coalitie met de sociaaldemocraten te kunnen bezegelen.

Sectoren

De minister heeft de werkgevers al gerustgesteld in sectoren waar seizoensgebonden werk vaak voorkomt, zoals de landbouw en de horeca. Zij krijgen ondersteuning om zich geleidelijk aan het minimumloon aan te passen.

Duitsland kende tot vandaag enkel sectorale minimumlonen.

Van de 28 lidstaten van de Europese Unie hebben er 21 wettelijk bepaalde minimumlonen. EU-landen zonder wettelijke minimumlonen beschikken meestal over kleinere laagbetaalde sectoren dan in Duitsland het geval is. Bovendien blijkt in die landen in verhouding een groter aantal werknemers beschermd door een collectieve arbeidsovereenkomst tussen vakbonden en werkgevers. (Belga/Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content